POLİETİLEN GLİKOL İLE KOMPOZİT OLUŞTURULAN RUTİN VE KRİZİNİN 7, 12-DİMETİLBENZ [A] ANTRASENE MARUZ BIRAKILAN SACCHAROMYCES CEREVİSİAE L ÜZERİNDE ANTİOKSİDAN ETKİLERİ - ATICI, ELİF SEMA TEMİZER (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmada flavonoid bileşenler olan Rutin ve Krizin'nin polietilen glikol (PEG) gibi suda çözünebilir yapılar ile kompozit oluşturarak 7,12-Dimetilbenz [a] antrasen (DMBA)'ya karşı Sacchromyces cerevisiae L. üzerinde metabolik etkileri incelendi. Bu amaçla maya hücresindeki antioksidan enzimler, yağ asitleri, lipid peroksidasyon ve lipofilik moleküllerin değişimleri analiz edildi. Deney planlaması kontrol, DMBA, Rutin, Krizin, PEG, Susam yağı, DMSO ve kombinasyon grupları şeklinde yapıldı. 7,12-Dimetilbenz [a] antrasen olarak bilinen DMBA kanserojen bir ajandır ve hem hücresel hem de deney hayvanı modellerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Deney sonuçlarına göre total protein miktarı, MDA, GSH ve GSSG düzeylerinin rutin verilen deney modelinde yükseldiği gözlendi, ancak sadece rutin verilen grupta ise azaldığı saptandı. Krizin verilen deney grubunda ise PEG, susam yağı ve kombinasyon gruplarında bu sonuçların farklı oranlarda yükseldiği belirlendi. SOD, CAT, GSHpx ve GST gibi antioksidan enzimlerin aktivitelerinde kontrol grubuna göre rutin verilen grupların bütününde azalma olduğu tespit edildi. Krizin uygulanan gruplarda da CAT ve GST sonuçlarında azalma gözlendi. Yağ asidi sentetaz enziminin (FAS) son ürünü olan palmitik asit miktarı rutin verilen gruplardan DMBA, susam yağı ve kompozit oluşturulan gruplarda azaldığı ve diğer gruplarda da yükseldiği belirlendi. Krizin verilen deney gruplarının aynısında da benzer sonuçlar gözlendi. Lipofilik moleküllerden ergosterol miktarı rutin verilen modelin DMBA grubunda önemli düzeyde yükseldiği halde, diğer gruplarda azaldı. Krizin verilen modelde ise DMBA, krizin ve PEG gruplarında artış gözlendi. Sonuç olarak kültür ortamına ilave edilen rutin ve krizin ile diğer moleküller ve kompozitlerin S. cerevisiae'daki antioksidan enzimlerin aktivitesi, lipid peroksidasyon, FAS ve steroil CoA enzim ürünleri üzerinde etkili olduğu sonucuna varıldı.

In this study, the metabolic effects of flavonoid components such as Rutin and Chrysin against 7,12-Dimethylbenz[a]anthracene (DMBA) were investigated on S. cerevisiae by forming composites with water-soluble structures such as polyethylene glycol (PEG). For this purpose, changes in antioxidant enzymes, fatty acids, lipid peroxidation and lipophilic molecules in the cell were analyzed. The experimental planning was made as control, DMBA, Rutin, Chrysin, PEG, Sesame oil, DMSO and combination groups. DMBA, known as 7,12-Dimethylbenz[a]anthracene, is a carcinogenic agent and is widely used in both cellular and experimental animal models. According to our experimental results, it was observed that the total protein amount, MDA, GSH and GSSG levels increased in the routine given experimental model, but it was found to decrease only in the routine given group. In the experiment group where Chrysin was given, it was determined that these results increased at different rates in the PEG, sesame oil and combination groups. It was determined that the activities of antioxidant enzymes such as SOD, CAT, GSHpx and GST decreased in all routine groups compared to the control group. A decrease in CAT and GST results was also observed in the chrysin-applied groups. It was determined that the amount of palmitic acid, the end product of fatty acid synthetase enzyme (FAS), decreased in the routine-applied groups of DMBA, sesame oil and composite groups and increased in the other groups. Similar results were observed in the same experimental groups where chrysin was applied. While the amount of ergosterol from lipophilic molecules increased significantly in the DMBA group of the routine-applied model, it decreased in the other groups. In the chrysin-applied model, an increase was observed in the DMBA, chrysin and PEG groups. As a result, it was concluded that the routine and chrysin added to the culture medium and other molecules and composites were effective on the activity of antioxidant enzymes in S. cerevisiae, lipid peroxidation, FAS and stearol CoA enzyme products.
Antioxidant effects of rutin and chrysin composited with polyethylene glycol on saccharomyces cerevisiae L exposed to 7, 12-dimethylbenz[a]anthracene
Keywords: Biyoloji; Biyokimya