KEBAN BARAJ GÖLÜ'NDEN MİKROFİLTRASYON VE TERS OSMOZ İLE İÇME SUYU ELDESİ - ÇAPAR, BERNA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Fırat Nehri ve Fırat Nehri üzerinde kurulmuş olan baraj gölleri halen birçok yerleşim bölgesi için içme su kaynağı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca birçok yerleşim bölgesi için de gelecek su kaynağı olarak görülmektedir.Fırat Nehri birçok kaynaklı kirlenmeye maruz kalmaktadır. Birçok yerleşim yeri atıksularını doğrudan Fırat Nehri veya baraj göllerine deşarj etmektedir. Ayrıca tarımsal ve endüstriyel kirlenmeler de bu suları etkilemektedir.Bu çalışmada Keban Baraj Gölü sularının içme suyu olarak kullanılması için barajdan alınan sular mikrofiltrasyon ve ters osmozdan geçirilmiştir. Bu arıtma ünitelerinden önce ve sonra suların pH, alkalinite, iletkenlik, sertlik, TOK v.b. parametreleri ile dezenfeksiyon yan ürünleri oluşma potansiyellerine bakılmıştır.10, 5 ve 1 mikronluk olmak üzere 3 farklı mikrofiltrasyon ünitesi ile birlikte üç farklı basınçta işletilen (11, 11.5 ve 12.1 atm) ters osmoz ünitesi kullanılmıştır. Ölçülen parametreler (alkalinite, sertlik, UV, TOK ve THM) için % 95 civarında giderim elde edilmiştir. Kullanılan nehir suyu için mikrobiyal kirlilik parametreler test edildikten sonra içme suyu kaynağı olarak kullanılabilir.

Fırat River and dam lakes build on its have been used as drinkinking water source by many settlement. Municipalities surrounded on this area plan this river as future drinking water source.Fırat River has been polluted by the different sources. The municipalities on this area has directly discharged their wastewater to Fırat River or the dam lakes. In addition, both agricultural and industrial activities have been affected Fırat River polluted.In this study, microfiltration and reverse osmosis were used for treatment of Keban Dam Lake water. Some parameters on influent and effluent such as pH, alkalinity, conductivity, hardness, TOC and potential of disinfection byproduct formation were monitored.The microfiltration membrane with pore sizes of 1, 5 and 10 mikron was used and the reverse osmosis was operated at pressures of 11, 11.5 and 12.1 atm The parameters such as alkalinity, hardness, UV, TOC and DBPs were removed about 95 %. Fırat River can be used as drinking water source after treatment and microbiology analysis.
Obtaining of drinking water by microfiltration and reverse osmosis from Keban Dam Lake
Keywords: Çevre Mühendisliği