BİLİŞİM SUÇLARIYLA MÜCADELEDE POLİSİN EĞİTİMİ - GÜMÜŞ, ÇETİN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu araştırmada, bilişim suçları ve polisin bu suçlarla etkin mücadele etmesi için gerekli eğitim organizasyonları çeşitli boyutlarıyla incelenmiştir. Öncelikle, bilişim suçları alanında görev yapan polisin bilişim suçlarındaki mevcut durumunu (eğitim seviyesi, teknik donanım ve ünite vb.) ortaya çıkarmak ve Türk polisinin bilişim suçları alanında genel bir profilinin çıkarılması amacıyla 81 İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Bilgi İşlem Şube Müdürlükleri'nde bilişim suçları konusunda görev yapan 379 personele yönelik anket uygulanarak çeşitli veriler elde edilmiş ve ihtiyaç belirlemesi yapılmıştır. Uygulanan anket çalışması ile personelin bilişim suçları konularında kişisel bilgileri, yetkin olduğu konular, mevcut sıkıntılar ve ihtiyaçlar kapsamında kendi görüşlerinin yanı sıra, kurs görme durumları vb. esas alınarak bilişim suçlarına ilişkin yeterlilikleri hakkında anlamlı görüş farklılığı bulunup bulunmadığı araştırılmıştır. Toplam 379 kişiye uygulanan anketlerle çeşitli araştırma bulgularına ulaşılmış ve konuyla ilgili öneriler getirilmiştir. Ayrıca, konu alanı uzmanlarından yararlanılarak personelin bilişim suçlarıyla etkin mücadelesi için uygun eğitim içeriği ile modüller geliştirilmiş ve böylece bilişim suçları eğitimi için temel ve uzmanlık seviyesinde personel yetiştirme kurs programları hazırlanmıştır.Araştırmadan elde edilen verilere göre sonuçlar şöyle özetlenebilir:Bilişim suçları konusunda Emniyet Teşkilatı'nda görev yapan Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ile Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü'ndeki görevlilerin önemli ölçüde eğitim ihtiyacı olduğu tespit edilmiştir.Bu suçlarla mücadele için ünite, teknik donanım, personel ve eğitim ihtiyacı bulunmaktadır. Adli bilişim alanında personel genel olarak yetkin değildir. Emniyet Teşkilatında, bilişim suçları konusunda idari yapılanmaya gidilmemesi, görev paylaşımı ve kurum organizasyonunda bir takım sorunları ön plana çıkarmaktadır. Suç öncesinde, bilişim suçlarının önlenmesinde teşkilatın ve toplumun farkındalık düzeyinin yeterli düzeyde olmaması önemli bir problem teşkil etmektedir.Araştırma kapsamında getirilen öneriler ise şu şekilde özetlenebilir:Bilişim suçları konusunda Emniyet Teşkilatı'nda görev yapan Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ile Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü görevlilerinin eğitimi için, dünya standartlarına paralellik gösteren eğitim programları geliştirilmeli, sertifikasyon sistemine geçilmeli ve çeşitli eğitim organizasyonlarıyla bilişim suçlarında görev üstlenen polisin eğitim ihtiyacı karşılanmalıdır. Ayrıca, eğitim planlarına alınarak tüm polis teşkilatı personeline yönelik temel seviyede hizmetiçi eğitim programları düzenlenmelidir.Bu suçlarla mücadele için tüm İl Emniyet Müdürlükleri'nde uygun ortam, teknik donanım, personel ve eğitim imkanları sağlanmalıdır. Adli bilişim alanında personelin yetkinliği artırılmalıdır.Emniyet Teşkilatında, bilişim suçları konusunda idari yapılanmaya gidilerek görev paylaşımı ve organizasyonu yapılmalıdır. Bilişim suçları konusunda kurumlar arası işbirliği artırılmalıdır. Suç öncesinde, bilişim suçlarının önlenmesinde teşkilatın ve toplumun farkındalık düzeyini geliştirici süreç planlaması yapılarak çeşitli faaliyetler düzenlenmelidir.Anahtar Kelimeler: Polis, Bilişim Suçları, Suçla Mücadele, İnternet, Eğitim, Öğretim Programı

In this research cyber crime and training organizations necessary for the police against these crimes were investigated in terms of various aspects. First of all, a self-administered survey was conducted including 379 officers who serve at Provincial Directorates of Smuggling and Organized Crimes and Data Processing Branch Offices in 81 provinces in order to determine the existing state of the police (educational status, technical equipment and unit etc.) combatting computer related crimes and to develop a profile of Turkish police in terms of these crimes. By the survey it was tried to ascertain if there were significant differences in the views in regard with their efficiency against cyber crimes based on the personal information of the personnel for cyber crime, topics on which they are competent, actual distresses and requirements as well as their training states. By the surveys including 379 respondents it was reached various research findings and given recommendations in regard with the subject. Moreover, modules were developped with appropriate training contents for efficient combatting of personel against cyber crimes by making use of experiences of the experts and courses programs were made to train personnel at basic and expertise levels.Results according to the data from the research might be summarized in following way:It was observed that the staff who are on duty at Provincial Directorates of Smuggling and Organized Crimes and Data Processing Branch Offices needs urgently to be trained.There are requirements for backdrop, technical equipment and personnel in order to struggle with this kind of crimes. In general, forensic information staff is not competent.Mission sharing and reorganization in the law enforcement agency are necessary by effecting administorial restructuring in regard with computer related crimes. Consciousness level of agency and public for preventing cyber crimes have to be increased.Recommendations in frame of the research might be summarized in following way:Training programs in world standarts should be developped in order to train the staff who are on duty at Provincial Directorates of Smuggling and Organized Crimes and Data Processing Branch Offices, certification system should be introduced and the training need of the police officers who are on duty for cyber crimes and for various training organizations should be met.Furthermore, in-service training programs at basic level for the personnel at all law enforcement agency should be organized.In order to combat these crimes provincial security directorates should be supplied with backdrop, technical equipments and personel. Competency of personnel in forensic information shall be provided.Mission sharing and reorganization in law enforcement agency should be provided by effecting administorial restructuring. Cooperation among the agencies for cyber crime should be strenghtened. Before crimes have been committed activities for increasing consciousness level of the agency and public should be made.Key Words: Police, Cyber Crimes, Combatting Crimes, Internet, Education, Instructional Program
Training of the police against cyber crime
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Eğitim ve Öğretim