ELAZIĞ KENTİ ATIK SU ARITMA TESİSİ İŞLETME PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - TUNÇ, MÜSLÜN SARA (Fırat Üniveristesi, 2003)
Bu çalışmada Elazığ Kenti Atıksu Arıtma Tesisinin giriş ve çıkışından, havalandırma havuzu, çamur yoğunlaştırma havuzu, aerobik çamur çürütme havuzlarından kompozit örnekler alınarak pH, sıcaklık, Ç.O, BOİ5, KOI, AKM, TKM, UKM, TKN, NH,-N, TP, yağ ve gres ve bakteriyolojik analizleri yapılmıştır. Parametrelerin analizinde AWWA, APHA ve EPA tarafından önerilen standart yöntemler kullanılmıştır. BOÎ5, KOİ, AKM, TKM, azot, fosfor ve koliform giderilme verimleri araştırılmıştır. Ayrıca tesisin çıkış sularının döküldüğü Kehli Deresi'ne deşarj edilmeden önceki ve sonraki noktalardan örnekler alınarak atıksuyun bu yüzeysel su ve Keban Baraj Gölü üzerindeki etkileri incelenmiştir. Arıtma tesisinin toplam verimi BOİ5 için %96.67-61.54, KOİ için %92.65-36.84, AKM %52.94-95.47, TP % 15.62-71.18, NH3-N %0-62.53 olarak bulunmuştur. Çamur hacim indeksi 101.5-316 ml/g, F/M oranının 0.186-5.08 kg KOÎ/kg MLVSS.Gün, çamur yaşının 7.13-17.70 gün aralığında değiştiği görülmüştür. Çıkan sonuçlardan pH, KOİ, BOİ5 parametrelerinin deşarj standartlarım sağladığı fakat AKM'nin bazı aylarda sağlamadığı görülmüştür. Atıksu ve kalite salınanlarını dengelemek üzere tesisin başında hat üzerinde yaklaşık olarak 6500 m3 hacminde bir dengeleme haznesi inşa edilmesi faydalı olacaktır. Kurutma yataklarında elde edilen arıtma çamurlarında ağır metal muhtevaları ve organik madde miktarları araştırılmıştır. Deney sonuçlarına göre, çamurdaki ağır metallerin Kati Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde verilen standartların altında olduğu ve analizlerin yapıldığı dönemlerde organik madde miktarının %36-74 ve karbon miktarının % 16.92-34.78 arasında bulunduğu görülmüştür. Tesisin işletme problemleri çözüm önerileri ile birlikte sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Atıksu, aktif çamur, çamur hacim indeksi, F/M oram, çamur yaşı, verim, arıtma çamuru, ağır metal, organik madde IX
Evaluation of operating parameters of Elazığ city waste water treatment plant
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering