FARELERDE ECHINOCOCCUS GRANULOSUS PROTOSKOLEKSLERİNİN FARKLI YOLLARLA VERİLMESİYLE DENEYSEL HİDATİDOZİS OLUŞTURULMASI VE SEROLOJİK YANITIN BELİRLENMESİ - İREHAN, BÜNYAMİN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışma, hidatik kist protoskolekslerinin, Albino Balb/c farelere farklı yollarla verilmesiyle deneysel hidatidozis oluşturulması ve serolojik yanıtın belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla, hidatik kist ile enfekte bir koyun karaciğerinden elde edilen protoskoleksler, canlılık tayininin ardından, dört çalışma ve bir kontrol grubuna ayrılmıştır. Protoskoleksler, intraperitonal, subkutan, göz ve oral olmak üzere dört farklı yoldan farelere verilmiş, kontrol grubuna ise fizyolojik tuzlu su solüsyonu intraperitonal olarak enjekte edilmiştir. Deney süresinin sonunda (5 ay) canlı kalan farelere ötenazi yapılarak iç organ (akciğer, karaciğer, kalp, dalak, böbrek, beyin) örnekleri alınmış, bu örnekler kist hidatik yönünden, hem makroskobik hem de patolojik doku kesitlerinde mikroskobik olarak incelenmiştir. Ayrıca Indirekt-ELISA yöntemiyle kist hidatik protoskolekslerine karşı oluşan antikor yanıtı araştırmak amacıyla kan serumu alınmıştır. Deney sürecinin 60. gününde intraperiton grupta ölen bir farede sağ ve sol böbreklere lokalize olmuş 2-2,5 cm çapında steril hidatik kistler tespit edilmiştir. Deney sürecini tamamlayamadığından aynı fareden kan serumu örneği alınamamıştır. Subkutan grupta makroskobik olarak üç farede steril hidatik kist tespit edilmiş ve ELISA ile de seropozitiflik saptanmıştır. Göz grubunda ne makroskobik ne de histopatolojik olarak kistlere rastlanmamış ancak ELISA ile beş farede seropozitiflik gözlenmiştir. Oral grupta iç organlarda ne makroskobik ne de histopatolojik olarak hidatik kist oluşmamış ancak üç farede seropozitiflik belirlenmiştir. Kontrol grubunda ise herhangi bir kist oluşumu ve seropozitiflik belirlenmemiştir.Sonuç olarak, özellikle parenteral protoskoleks verilmesiyle sekunder hidatik kistlerin oluşması dikkat çekici bulunmuş, göz grubunda hidatik kist oluşmamasına rağmen seropozitiflik belirlenmesi anlamlı olarak değerlendirilmiştir.Anahtar Kelimeler: Echinococcus granulosus, hidatik kist, fare, deneysel enfeksiyon, ELISA.

This study was planned for the aim of administration of hydatid cyst protoscoleces in Albino Balb/c mice in different ways for the formation of experimental hydatidosis and detection of serological response. For this purpose, the protoscoleces which were collected from sheep liver infected with hydatid cyst were divided into four experiments and one control group following to viability test. Protoscoleces were administrated by the way of intraperitoneal, subcutaneous, ocular and oral routes. In the control group, physiological saline was applied intraperitoneally. At the end of the experiment period (5 months) live mice were sacrified and some internal organs (lungs, liver, hearth, spleen, kidney and brain) were collected and those were examined both macroscopically and also microscopically by using of pathological tissue sections for hydatid cysts. Besides, blood samples were collected for the aim of the investigation of antibodies against hydatid cyst antigens by indirect-ELISA. On the 60th day of the study, sterile hydatid cysts which size of 2-2.5 cm diameter localized on right and left kidney of a died mouse were found in intraperitoneal group. Due to unable to complete the study process of mouse, serum samples couldn?t be get. Sterile hydatid cysts were macroscopically detected in three mice in subcutan group and seropositivity was found by ELISA in all. It was observed neither macroscopic nor microscopic hydatid cysts in ocular group while seropositivity was detected in five mice. Similarly, neither macroscopic nor microscopic hydatid cysts were detected in oral group while seropositivity was observed in three mice. There was no any hydatid cyst formation and seropositivity in control group.As a result, in particularly, the formation of seconder hydatid cyst in parenteral protoscoleces administration was remarkable and although there was no cyst occurence in ocular group while the seropositivities were evaluated as significant.Key Words: Echinococcus granulosus, hydatid cyst, mice, experimental infection, ELISA.
Administration of echinococcus granulosus protoscoleces in mice in different ways for the formation of experimental hydatidosis and detection of serological response
Keywords: Parazitoloji