TEKRARLAYAN HIŞILTI TANISI KONULAN ÇOCUKLARDA SERUM VE TÜKÜRÜKTE KARNOZİN İLE KOTİNİN DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - ALATAŞ, ŞİLEM ÖZDEM (Fırat Üniveristesi, 2015)
Tekrarlayan hışıltı gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çocukları tehdit eden etyopatogenezi birçok nedene bağlanan ancak sigara maruziyetinin temel olarak suçlandığı önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sigara içeriğindeki nikotin temel olarak tekrarlayan hışıltı ile ilişkilidir. Bu çalışmada, tekrarlayan hışıltı tanısı konulan çocuklarda; hışıltı atağı sayısı ile ev içi sigara dumanı maruzuyetinin derecesini ve serum, tükürük kotinin ve karnozin düzeyi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek, tanı ve tedavi yaklaşımına yeni bir bakış açısı kazandırmak amaçlandı. Çalışmaya 1-4 yaş arası 80 tekrarlayan hışıltı tanısı alan çocuk ve 50 sağlıklı kontrol grubu katılmıştır. Hasta grubu sigara maruziyet sayısına ve hışıltı atak sayısına göre üç gruba ayrıldı. Serum kotinin, tükürük kotinin, serum karnozin, tükürük karnozin, Vitamin D düzeyleri ELISA yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Serum kotinin, tükürük kotinin, serum karnozin, tükürük karnozin, Vitamin D düzeyleri hasta ve kontrol grupları arasında ve kendi aralarında karşılaştırılmıştır. Tekrarlayan hışıltı tanısı alan çocuklar ile sağlıklı çocuklar arasında serum vitamin D düzeyinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Serum kotinin, tükürük kotinin düzeyleri anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Tekrarlayan hışıltı tanısı olan hastaların sigara maruziyet sayısı arttıkça geçirdikleri hışıltı atak sayılarında ve serum kotinin, tükürük kotinin düzeylerinde kontrol grubuna göre anlamlı bir artış belirlenmiştir. Tekrarlayan hışıltı tanısı olan hastaların sigara maruziyet sayısı ve hışıltı atak sayısı arttıkça serum karnozin, tükürük karnozin düzeylerinde kontrol grubuna göre anlamlı bir azalma tespit edilmiştir. Daha geniş hasta grupları ile yapılacak gelecek çalışmalar, tekrarlayan hışıltı tanısı alan çocuklarda, bu ve diğer biyokimyasal markırların katkısını, tekrarlayan hışıltılı hastalarda önleyici ve/veya tedavi edici müdahaleleri anlamamıza yardımcı olacaktır. Anahtar Kelimeler: Tekarlayan hışıltı, Kotinin, Kornozin, Vitamin D

Recurrent wheezing is a serious problem for public health, posing a threat for infants of developed and developing countries, with ethiopathogenesis referring to many causes in which exposure to cigarette smoke is found the key cause. In this study among infants with recurrent wheezing, it is aimed to evaluate the relationship between the number of wheezing attacks with the degree of exposure to cigarette smoke and serum, saliva cotinine and carnosine levels and to add a new approach to diagnosis and treatment. This study was conducted with 80 infants with recurrent wheezing, aged between 1-4 and 50 health control groups. Patient group was divided into three group depending the number of their exposure to cigarette smoke and wheezing attacks. Serum cotinine, saliva cotinine, serum carnosine, saliva carnosine, vitamin D levels were determined by using the ELISA method. Serum cotinine, saliva cotinine, serum carnosine, saliva carnosine and vitamine D levels were compared between patient and control groups and within each of these groups. No significant difference in serum vitamin D levels was found between healthy infants and infants with recurrent wheezing. A significant relationship between serum cotinine and saliva cotinine levels was found. It was determined that as the number of exposure to cigarette smoke of infants with recurrent wheezing increased, the number of wheezing attacks and the level of serum cotinine, saliva cotinine levels increased significantly, compared to the control group. It was determined that as the number of exposure to cigarette smoke and wheezing attacks of infants with recurrent wheezing increased, serum carnosine, saliva carnosine levels decreased significantly, compared to the control group. Further studies among a wider range of patient groups will help us understand the contribution of these and other biochemical markers on infants with recurrent wheezing and actions to take to prevent and treat recurrent wheezing. Keywords: Recurrent wheezing, Cotinine, Carnosine, Vitamin D
Evaluation of serum and saliva cotinine and carnozine levels in patients diagnosed recurrent wheezing
Keywords: Allerji ve İmmünoloji