DENEYSEL SEPSİS MODELİ OLUŞTURULAN RATLARDA ANTİ-NGF UYGULAMASININ İNFLAMATUAR YANIT VE APOPİTOZİS ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ - ÖZER, AYŞE BELİN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışma NGF'nin sepsisteki olası rolünü araştırmak amacıyla planlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Wistar-Albino cinsi 33 tane rat rastgele 4 gruba ayrıldı.Grup I, kontrol grubu olarak ayrıldıktan sonra diğer 3 gruba E. coli LPS'yiintraperitoneal olarak uygulanarak sepsis kliniği oluşturuldu. Farklı olarak Grup III'eLPS uygulanmadan 1 saat önce ve Grup IV'de sepsis kliniği oluşturulduktan sonraanti-NGF intraperitoneal olarak uygulandı. Deneklerden bazal, 2., 12., 24. ve 72.saatlerde kan örnekleri alınarak serum TNF-Î±, IL-10, IL-18 ve NGF düzeyleriölçüldü. Denekler 72. saatte sakrifiye edilerek karaciğer, akciğer ve barsakdokusunda apopitoz değerlendirildi. Elde edilen veriler One-Way ANOVA, TukeyHSD, Kruskal Wallis, Mann Whitney U, Paired-Samples T testi ve Wilcoxon analiziile değerlendirildi.Bulgular: Sepsis oluşturulan gruplarda TNF-Î± düzeyinin 2. saatten başlayarakartış gösterdiği ve kontrol grubu ile karşılaştırıldığında 2. saatte belirgin olarak arttığısaptandı. IL-10 düzeyleri Grup II ve IV'te 2. saatten, Grup III'te ise 12. saattenbaşlamak üzere artış gösterdi. IL-18 düzeyleri sepsis oluşturulan gruplarda 2. saatteartış göstermesine rağmen kontrol grubu ile karşılaştırıldığında farklılık saptanmadı.NGF düzeyleri Grup II'de 24. saatte grup içi ve kontrol grubu ilekarşılaştırılmalarında arttığı tespit edildi. Grup II'te ise 2. saatte grup içi ve kontrolgrubu ile karşılaştırılmalarında azaldığı gözlendi. Apopitozun tüm gruplarda vedokularda kontrole göre arttığı ve bcl-2'nin kontrol grubunda ve bax boyamasının isesepsis oluşturulan gruplarda arttığı gözlendi.Sonuç: Sepsis kliniğinde NGF düzeyinin artması, erken dönemde anti-NGFuygulamasının proinflamatuar yanıtı ve apopitozu arttırıp antiinflamatuar yanıtıgeciktirmesi sonucunda NGF'nin antiinflamatuar etkili olduğu kanaatine varıldı.Anahtar kelimeler: Sepsis, NGF, TNF-Î±, IL-10, apopitoz1

The Effects of Anti-NGF Administration on The nflammatory Responseand Apoptosis In Rats With Experimental Sepsis Model.We planned this study to search the role of NGF in sepsis.Material and methods: After the approval ethic komitee of the faculty 33Wistar Albino rat were seperated four groups randomly. Sepsis was induced in threegroups except group I (control group) by injecting LPS of E.coli to intraperitonealregion anti-NGF is performed intraperitoneally. In groups III one hour before LPSinjection and in group IV after sepsis was clinically observed. TNF-Î±, IL-10, IL-18and NGF levels were measured in 0, 2, 12, 24 and 72 hours in blood samples. Therats were sacrificed at 72 hours and apoptosis was evaluated in liver, lung andintestine. Data was analysed by One-Way ANOVA, Tukey HSD, Kruskal Walis,Mann Whitney U, Paried Samples T test and Wilcoxon analysis.Result: TNF- level increased significantly at 2 hours in the sepsis group whencompared with the control group. IL-10 level started to increase at 2 hours in groupII and IV; and at 12 hours in group III when compared with the control group, therewas a significant increase in group II and IV. In sepsis groups IL-18 level increasedbut when compared with control group the increase was not statistically significant.When compared with the control group NGF level increased at 24 hour in group II.Apoptosis increased in all groups and tissues compared with the control group. Bcl-2increased in control group and bax staining is significant in sepsis groups.Conclusions: NGF levels increased in sepsis and after performing anti-NGFthere was an increase in proinflammatory response and apoptosis, according to thesefindings we conclude that NGF have antiinflammatory effects.Key words: Sepsis, NGF, TNF-Î±, IL-10, apoptosis2
Effects of anti-NGF administration on the inflammatory response and apoptosis in rats with experimental sepsis model
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon