WOLFGANG KAYSER AND MIKHAIL BAKHTIN'S TYPOLOGY OF THE GROTESQUE: FLANNERY O'CONNOR'S SELECTED SHORT FICTION - TUĞAN, ABDULLAH GÖKHAN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu tez, Amerikan Güney gotik edebiyatının gelişimini ve bu edebiyat türünün temel özelliği olarak grotesk karakter sınıflandırmasını Flannery O'Connor'ın seçilmiş kısa öykülerindeki karakterler aracılığıyla Wolfgang Kayser'in sınıflandırması ve Mikhail Bakhtin'in teorisini temel alarak çözümlemeyi hedeflemektedir. Amerikan Güney gotiği 19. yüzyılda İç Savaş (1861-65) sonrasında Amerikan gotiğinin alt türü olarak gelişmiştir ve bu türe gösterilen rağbetin artması O'Connor'ın da eserlerini yayımladığı 20. yüzyıla denk gelmektedir. Amerikan Güney gotik yazarları kölelik damgası, ırk ayrımcılığı ve sınıfsal farklılıklar gibi toplumda var olan sorunlar üzerinde durmaktadırlar. Aynı zamanda Güneyin tarihi ve kültürüne birçok gönderme yapmaktadırlar. O'Connor bu alt türün önde gelen isimlerinden biri olarak kabul edilir. Amerikan Güney gotiğinin en önemli örneklerinden olan eserlerinde toplumun kusurlarını ortaya çıkarmak için grotesk temasını işlemektedir. Kayser'in The Grotesque in Art and Literature (1963) adlı kitabındaki sınıflandırma temel alınarak, O'Connor'ın kısa öykülerinde üç çeşit grotesk karakter belirlenmiştir. Bunlar; görünüşü grotesk olan karakterler, dünya anlayışları kusurlu olan entelektüeller ve şiddete meyilli ve iyiliğe inanmayan şeytani karakterlerdir. Anahtar Sözcükler: Amerikan Güney gotiği, grotesk, Flannery O'Connor, Wolfgang Kayser, Mikhail Bakhtin, The Grotesque in Art and Literature.

This thesis aims to analyze the development of American Southern gothic literature and the grotesque characterization as its essential feature through the characters in Flannery O'Connor's selected short fiction based on Wolfgang Kayser's classification and Mikhail Bakhtin's theory. American Southern gothic flourished as a subgenre of American gothic following the Civil War (1861-65) in the 19th century, and its increasing popularity coincides with the 20th century when O'Connor published her works. American Southern gothic writers dwell on the inherent problems of the society such as the stigma of slavery, racial discrimination, and class distinctions. They also make a number of references to Southern history and culture. O'Connor is regarded as one of the leading figures of this subgenre. In her fiction, which is the quintessence of American Southern gothic, she deals with the grotesque theme in order to expose the shortcomings of the society. Three categories of grotesque characters have been identified in her short stories on the basis of Wolfgang Kayser's classification in his The Grotesque in Art and Literature (1963). These categories are the characters whose appearance is grotesque, the intellectuals with their flawed perception of the world, and the demonic characters with a tendency to violence and cynicism. Keywords: American Southern gothic, the grotesque, Flannery O'Connor, Wolfgang Kayser, Mikhail Bakhtin, The Grotesque in Art and Literature.
Wolfgang Kayser ve Mikhail Bakhtin'in Grotesk tiplemeleri: Flannery O'connor'ın seçilmiş öyküleri
Keywords: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı