OVARİYEKTOMİ UYGULANMIŞ RATLARDA GENİSTEİNİN TİTANYUM İMPLANTLARIN OSSEOİNTEGRASYON DÜZEYİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ - UZUN, CANSU BÜŞRA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Osteoporozlu bireylerin diş implantı tedavisinde yeterli osseointegrasyon elde edilemeyebilir. Genistein osteoporoz tedavisinde kullanılan bir fitoöstrojendir. Bu çalışmanın amacı genistein desteğinin, ovariyektomi uygulanan deneklerde titanyum implantların osseointegrasyon düzeyi üzerine etkisinin histolojik incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda denekler; Kontrol Grubu (n=8), Kontrol-İmplant Grubu (n=8), Ovariyektomi-İmplant Grubu (n=8), Ovariyektomi-İmplant-Genistein Grubu (n=8), İmplant-Genistein Grubu (n=8) olmak üzere 5 eşit gruba ayrıldı. Deneklerin tamamı 3 ay sonunda sakrifiye edildi. Deneklerden alınan kan örneklerinden alkalen fosfataz (ALP), kalsiyum (Ca), fosfor (P), aspartat aminotransferans (AST), alanin aminotransferans (ALT) analizleri yapıldı. Örneklerin kemik implant kaynaşması (KİK) ve yiv doluluk yüzdesi (YDY) dekalsifiye edilmemiş histolojik analiz yöntemine göre analiz edildi. Deneklerin çene ve femur kemik mineral yoğunluğu çift enerjili X ışını absorpsiyometrisi (DEXA) ile değerlendirildi. İmplant genistein grubunun ALP düzeyleri, diğer gruplardan düşük bulunmuştur (p<0.05). Kontrol grubunun Ca düzeyleri, Ovariyektomi-İmplant ve Ovariyektomi-İmplant-Genistein gruplarından yüksek bulunmuştur. (p<0.05). Kontrol grubu fosfor düzeyleri, Ovariyektomi-İmplant ve Ovariyektomi-İmplant-Genistein gruplarından yüksek bulunmuştur (p<0.05). Ovariyektomi-İmplant grubunun fosfor düzeyleri, Ovariyektomi-İmplant-Genistein ve İmplant-Genistein gruplarından düşük bulunmuştur (p<0.05). İmplant-Genistein grubunun ALT düzeyleri, Kontrol, Kontrol-İmplant, Ovariyektomi-İmplant ve Ovariyektomi-İmplant-Genistein gruplarından düşük bulunmuştur (p<0.05). Kontrol-İmplant grubunun KİK düzeyleri, Ovariyektomi-İmplant, Ovariyektomi-İmplant-Genistein ve İmplant-Genistein gruplarından istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur (p<0.05). Ovariyektomi-İmplant grubunun KİK düzeyleri, Ovariyektomi-İmplant-Genistein ve İmplant-Genistein gruplarından düşük bulunmuştur (p<0.05). Kontrol grubunun çene kemik mineral yoğunluğu (KMY), Ovariyektomi-İmplant ve İmplant-Genistein gruplarından yüksek bulunmuştur (p<0.05). Ovariyektomi-İmplant-Genistein grubunun çene kemik mineral yoğunluğu (KMY), Ovariyektomi-İmplant ve İmplant-Genistein gruplarından istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur (p<0.05). Çalışmamızın verileri incelendiğinde genisteinin ovariyektominin kemik üzerindeki olumsuz etkilerini iyileştirebileceği ve osseointegrasyonu arttırabileceği ifade edilebilir. Anahtar Kelimeler: : osseointegrasyon, ovariyektomi, osteoporoz, fitoöstrojen, genistein

Adequate osseointegration may not be achieved in the dental implant treatment of individuals with osteoporosis. Genistein is a phytoestrogen used in the treatment of osteoporosis. The aim of this study is to histologically examine the effect of genistein supplementation on the osseointegration level of titanium implants in subjects undergoing ovariectomy. For this purpose, the subjects; Being Control Group (n = 8), Control-Implant Group (n = 8), Ovariectomy-Implant Group (n = 8), Ovariectomy-Implant-Genistein Group (n = 8), Implant-Genistein Group (n = 8) It was divided into 5 equal groups. All subjects were sacrificed at the end of 3 months. Alkaline phosphatase (ALP), calcium (Ca), phosphorus (P), aspartate aminotransference (AST), alanine aminotransference (ALT) analyzes were performed from blood samples taken from the subjects. Bone implant contact (BIC) and thread filling percentage (%) of the samples were analyzed according to the non-decalcified histological analysis method. The jaw and femur bone mineral density of the subjects were evaluated by dual energy X-ray absorptiometry (DEXA). ALP levels of implant genistein group were lower than other groups (p <0.05). Ca levels of the control group were higher than the Ovariectomy-Implant and Ovariectomy-Implant-Genistein groups. (p <0.05). Phosphorus levels in the control group were found higher than the Ovariectomy-Implant and Ovariectomy-Implant-Genistein groups (p <0.05). Phosphorus levels of the Ovariectomy-Implant group were lower than the Ovariyectomy-Implant-Genistein and Implant-Genistein groups (p <0.05). ALT levels of the Implant-Genistein group were lower than the Control, Control-Implant, Ovariectomy-Implant and Ovariectomy-Implant-Genistein groups (p <0.05). The ICB levels of the Control-Implant group were statistically higher than the Ovariectomy-Implant, Ovariectomy-Implant-Genistein and Implant-Genistein groups (p <0.05). ICB levels of the Ovarianectomy-Implant group were lower than the Ovariyectomy-Implant-Genistein and Implant-Genistein groups (p <0.05). The jaw bone mineral density (BMD) of the control group was higher than the Ovariectomy-Implant and Implant-Genistein groups (p <0.05). The jaw bone mineral density (BMD) of the Ovariectomy-Implant-Genistein group was statistically higher than the Ovariectomy-Implant and Implant-Genistein groups (p <0.05). When the data of our study are examined, it can be stated that genistein can improve the negative effects of ovariectomy on the bone and increase osseointegration. Keywords: osseointegration, ovariectomy, osteoporozis, phytoestrogen, genistein
Investigation of the effect of genistein on osseointegration level of titanium implants in ovariectomised rats
Keywords: Diş Hekimliği