MESANE DEĞİŞİCİ EPİTEL KARSİNOMLARINDA P53, Kİ-67, E-CADHERİN VE BCL-Z EXPRESYONUNUN HİSTOPATOLOJİK DERECELENDİRME İLE İLİŞKİSİ - COŞKUN, FEYZA (Fırat Üniveristesi, 2003)
Son yıllarda görülme sıklığı önemli artış gösteren mesane üroteîyal karsinomlannda (ÜK) histopatolojik derece ve evre en önemli prognostik faktörlerdir. ÜK'larda histopatolojik derece ile immünohistokimyasal belirleyiciler arasındaki ilişki araştırılarak anlamlı sonuçlar bulunmuştur, 1993-2002 yıllan arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalında incelenerek mesane ÜK tanısı almış derece 1 (Gl), derece 2 (G2) ve derece 3 (G3) olmak üzere her histopatolojik dereceden 15 olguya immünohistokimyasal yöntemle Ki-67, p53, bcl-2 ve E-cadherin antikorları uygulandı. Bu belirleyiciler ile histopatolojik dereceler arasında ve aynı histopatolojik derece içinde belirleyiciler arasındaki ilişkiler araştırıldı. P53 ve Ki-67 ile nükleer boyanma, bcl-2 ile sitoplazmik boyanma ve E-cadherin ile membranöz boyanma gösteren hücreler sayılarak tüm tümör hücrelerine oranlan hesaplandı. Mesane ÜK'lannda histopatolojik derece arttıkça p53 ve Ki-67 değerlerinin arttığı ve bu artışın Gl ile G2, G2 ile G3 ve Gl ile G3 arasında anlamlı olduğu bulundu (p<0,,001). Histopatolojik derece artışı ile bcl-2 ve E-cadherin değerlerinin azaldığı ve bu azalmanın Gl ile G2, Gl ile G3 ve G2 ile G3 tümörler arasında anlamlı olduğu görüldü (p<0,001). Gl tümörlerde düşük p53 ve Ki-67 ile yüksek E-cadherin ve bcl-2 değerleri görülürken p53 pozitifliği ile Ki-67 proliferasyon indeksi (PI) arasında anlamlı bir ilişki bulundu (r=0,567). G2 tümörlerde Ki-67 PI ve p53 pozitifliğinde artış saptanırken E- cadherin ve bcl-2 pozitifliğinin azaldığı, E-cadherin pozitifliği ile Ki-67 PI arasında xıaotemlı ilişki olduğu görüldü (r=0,410). G3 tümörlerde ise bcl-2 ve E-cadherin pozitifliği önemli oranda azalırken Ki-67 PI ve p53 pozitifliği belirgin olarak artış göstermekteydi. G3 tümörlerde Ki-67 PI ile E-cadherin pozitifliği arasındaki ilişki ariamlıhk gösterirken (r=0,497) p53 ile E-cadherin pozitifliği arasında (r=0,990) ve ayrıca p53 pozitifliği ile Ki-67 PI arasında (r=0,487) ilişki istatistiksel anlamlılık gösterdi. Sonuç olarak mesane ÜK'lannda histopatolojik derece ile p53, bcl-2, E-cadherin pozitifliği ve Ki-67 PI arasındaki ilişkinin anlamlı olduğu görüldü. Mesane ÜK'lannda prognostik bir faktör olarak da bilinen histopatolojik derecenin immünohistokimyasal belirleyicilerle olan ilişkisi nedeniyle, bu belirleyicilerin prognozu belirlemede de yardımcı olacağı kanısına varıldı. Anahtar kelimeler: Ürotelyal karsinom, E-cadherin, bcl-2, Ki-67, p53. XII

Histopathological grade and stages are important prognostic factors in bladder urothelial carcinomas (UC's) which is seen more commonly in recent years. In UC's it's found that there is a relationship between histopathologic grade and irnmünohistochemical markers. Immünohistochemical methods as Ki-67, p53, bcl-2 and E-cadherin applied to 15 cases that were diagnosed as grade 1 (Gl), grade 2 (G2), grade 3 (3) bladder UC in Fırat University Medicine Faculty Pathology Department between 1993-2002 years. We try to research the relationship between these markers and histopathological grades and also in the same histopathological grades we search the relationship between markers. We calculate the ratios of all tumor cells and the cells that show nuclear staining by p53 and Ki-67, cytoplasmic staining by bcl-2 and membranous staining by E- cadherin. In the bladder UC's when histopathologic grade increases, p53 and Ki-67 values also increase and this increase statistically meningfull between Gl and G2, G2 and G3, Gl and G3 (p<0»001). When histopathologic grade increases both bcl-2 and E-cadherin values decrease, this decrease statistically meaningfull between Gl and G2, Gl and G3 and also G2 and G3 tumors (p<0,001). In Gl tumors, low p53 and Ki-67 and high E-cadherin and bcl-2 volues obtained. There were statistically significant relationship between p53 positivity and Ki- 67 proliferation index (PI) (r=0,567). In G2 tumors there's increase in Ki-67 PI and p53 positivity and decrease in E-cadherin and bcl-2 positivity. There is statistically significant relationship between E-cadherin positivity and Ki-67 PI (r=0,410). In G3 XHltumors, there were marked decrease in bcl-2 and E-cadherin positivity and also marked increase in Ki-67 PI and p53 positivity. In G3 tumors the relationship between Ki-67 PI and E-cadherin positivity were statistically significant (r=0,497). Statistically meningful relationship found between p53 and E-cadherin positivity (r=0,990) and also p53 positivity and Ki-67 PI (r=0,487). As a conclusion, in the bladder UC there is statistically meningful relationship between histopathological grade and p53, bcl-2, E-cadherin positivity and Ki-67 PL It's apperant that histopathologic grade is an important prognostic factors, that is related with immünohistochemical markers, thus we think that these markers can play important role for prognosis determination in bladder UC. Key Words: Urothelial carcinom, E-cadherin, bcl-2, Ki-67, p53. XIV
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Patoloji; Pathology