DAİRESEL PROFİLLİ BİR HIZ DÜŞÜRÜCÜNÜN OPTİMUM TASARIMI VE KARAKTERİSTİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - POLAT, YAŞAR (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi DAİRESEL PROFİLLİ BİR HIZ DÜŞÜRÜCÜNÜN OPTİMUM TASARİMİ VE KARAKTERİSTİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Yaşar POLAT Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 59 Teknolojinin ilk yıllarından beri makine sistemlerinde genellikle devir düşürücü mekanizma olarak dişli çark ve planet mekanizmaları kullanılmaktadır. Bu mekanizmaların; verim düşüklüğü, hacim büyüklüğü, basit olmayan yapısı, imalat güçlüğü ve düşük çevrim oranı gibi birtakım dezavantajları bulunmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte bu dezavantajları ortadan kaldırabilmek için çeşitli mekanizmalar geliştirilmektedir. Bu çalışmada, devir düşürmek için kullanılan sabit çevrim oranlı dişli mekanizmalarına karşı, planet mekanizmasının basitleştirilmesi ile büyük çevrim oranı ve yüksek verim sağlayan siklo mekanizmalar üzerinde çalışıldı. Sikloidal profillerin imalatının güçlüğü nedeniyle bu projede siklo mekanizmadaki hareketli diskin yapısı basitleştirilerek, diskin çevresine eşit aralıklarla dairesel oyuklar açılmak suretiyle imalatı daha basit ve verimi daha yüksek olan bir profil elde edilerek imalatı gerçekleştirildi. Böylece siklo mekanizmalarının dezavantajları giderilerek, elde edilen bu dairesel profilli mekanizmanın, devir düşürmek için kullanılan dişli mekanizmalara, alternatif olacak bir sistem geliştirilmesi hedeflendi. Siklo mekanizmaların kendine ait bazı dezavantajları giderilerek elde edilen yeni tip dairesel profilli mekanizmalar üzerinde çalışıldı. Bu mekanizmanın teorik olarak diğer mekanizmalarla karşılaştırılması yapılarak aralarındaki farklılıklar belirlendi ve Mekanizmanın basit olarak tanıtımı yapıldıktan sonra imalatı gerçekleştirildi. Anahtar Kelimeler: Hız Düşürücüler, Redüktörler, Dişli çarksız Hız Düşürücüler, Sikloidal Hız Düşürücüler, Dairesel Profilli Hız Düşürücüler, VII
Investigations of characteristics and optimum design of a circular sectional speed reducer
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering