STOMATİTİS TANISI KONAN KEDİLERDE TARANTULA CUBENSİS EKSTRATININ ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - TÜRKARSLAN, FARUK (Fırat Üniveristesi, 2024)
Kedilerde stomatitin kesin etyopatogenezi belirsiz kalmasına rağmen, viral enfeksiyonla potansiyel olarak güçlenen veya şiddetlenen, antijenik uyarıya karşı uygunsuz bir bağışıklık tepkisinin bir tezahürü gibi görünmektedir. Mevcut tedavi yöntemlerinde yalnızca tıbbi tedavi veya premolar ve molar dişlerin çekimi de yapılmaktadır. Cerrahi tedavi gören kedilerin çoğu, inflamasyonun kontrolü için eş zamanlı tıbbi tedaviye ihtiyaç duyar; bazı kedilerde ise ömür boyu tıbbi tedavi gerektirebilir. Bu çalışmada, Elazığ'da Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi Küçük Hayvan Cerrahi Kliniği'ne ve Adana'da Hekimköy Veteriner Kliniği'ne ağız bölgesinde oluşan yaralar şikâyetiyle getirilen stomatitisli kedilerin tedavisinde rutin tedaviye ek olarak tarantula cubensis ekstraktının etkinliğinin belirlenmesi amaçlandı. Klinik muayene ile stomatitis tanısı konulan kediler yaş, ırk, ağırlık ayrımı yapılmadan rastgele 10 tanesine amoksisilin klavulanik asit ile antibiyotik tedavisi yapıldı, diğer 10 adet kediye ise aynı antibiyotik tedavisi ile birlikte tarantula cubensis ekstraktı enjeksiyonları yapıldı. İyileşme oranları 3 ayrı cerrah tarafından, makroskobik olarak birer hafta arayla değerlendirilip ve 1 ile 4 arasında skorlandı. Oluşan bu değerler bir tabloya aktarıldı ve istatistiksel olarak Mann Whitney U testi ve Wilcoxon testleri kullanılarak değerlendirildi. Yapılan bu çalışmanın sonucunda antibiyotik tedavisine ek olarak tarantula cubensis ekstraktı kullanılan kedilerde, sadece antibiyotik tedavisi yapılan kedilere göre istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme olduğu görüldü.

Although the exact etiopathogenesis of stomatitis in cats remains unclear, it seems to be a manifestation of an inappropriate immune response to antigenic stimulation, potentially potentiated or exacerbated by viral infection. Current treatment methods include only medical treatment or extraction of premolar and molar teeth. Most cats undergoing surgical treatment require concurrent medical treatment to control inflammation; In some cats, it may require lifelong medical treatment. In this study, it was aimed to determine the effectiveness of tarantula cubensis extract in addition to routine treatment in the treatment of cats with stomatitis, which were brought to Fırat University Animal Hospital Small Animal Surgery Clinic in Elazığ and Hekimköy Veterinary Clinic in Adana with complaints of wounds in the mouth area. Antibiotic treatment with amoxicillin and clavulanic acid was given to 10 of the cats, which were diagnosed with stomatitis by clinical examination, without discrimination of age, race and weight, and the other 10 cats were given tarantula cubensis extract injections along with the same antibiotic treatment. Healing rates were evaluated macroscopically by 3 different surgeons, one week apart, and scored between 1 and 4. These values were transferred to a table and evaluated statistically using Mann Whitney U test and Wilcoxon tests. As a result of this study, it was observed that there was a statistically significant improvement in cats in which tarantula cubensis extract was used in addition to antibiotic treatment, compared to cats treated only with antibiotics.
Evaluation of the effectiveness of tarantula cubensis extract in cats diagnosed with stomatitis
Keywords: Veteriner Hekimliği