21. Yüzyılda ‘‘Hulefâ-yi Râşidîn Dönemi’’ni, Siyaset Sosyolojisi Perspektifi ile Yeniden Okumak - Kişi, Erden (Fırat University, 2024)
Madde ve mana alemi arasında, bir yaşam felsefesi oluşturmaya çalışan bir kısım insanoğlu, var olduğu günden beri bu mücadelesinde çeşitli aşamalar kaydetmiştir. Madde aleminde çeşitli düşünceler ve felsefik bakış açıları ile mesafeler kateden bir kısım insanoğlu, mana alemini ise teolojik unsurlar ile geliştirme gayreti göstermiştir. Öte yandan teolojik değerlerin, insanlığın bir kısmının mana alemini şekillendirdiği gibi maddi alemini de şekillendirdiği anlaşılmaktadır. Özellikle İslam toplumlarında teolojik değerlerin, insanın tüm yaşam alanını şekillendirdiği görülmektedir. Teolojik değerler ile harmanlanmış dönemlerin ise tüm İslam toplumları tarafından, saygı ve sevgi ile karşılandığı bilinmektedir. Bu dönemler içerisinde en öne çıkanlardan birisi de ‘‘Hulefâ-yi Râşidîn dönemi’’dir. Bu dönem içerisinde yaşanan olaylar ve uygulamalar, her yönü ile İslam toplumlarını gerek siyasi gerek ekonomik gerekse de hukuksal anlamda etkilemiş ve etkilemeye devam etmektedir. Bu çalışmada, İslam tarihi için büyük bir önem taşıyan ‘‘Hulefâ-yi Râşidîn dönemi’’nin İslam toplumlarında uyandırdığı etkinin boyutları anlaşılmaya çalışılmıştır. Daha sonrasında ise bu dönemde yaşanan gelişmelerin siyasi ve sosyolojik sonuçları, dönemin şartları içerisinde analiz edilmiştir. En nihayetinde ise 21. yüzyıla gelindiğinde İslam toplumları için ‘‘‘Hulefâ-yi Râşidîn dönemi’’nin siyaset sosyolojisi bağlamındaki önemi, yeniden anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışma sürecinde genel hatları ile çağdaş bilimsel eserler üzerinden literatür taraması yapılmıştır.

Since the beginning of time, some humans have striven to establish a life philosophy encompassing both matter and spirit. They have traversed various stages in this endeavor. In the realm of matter, a certain subset of humanity has endeavored to traverse distances and explore diverse perspectives on philosophical thought. In the realm of spirit, this same subset has also striven to develop the spiritual realm through theological elements. Furthermore, it is understood that theological values have also shaped the material world like they have shaped the spiritual realm. In particular, within Islamic societies, it is evident that theological values profoundly impact all aspects of human life. It is acknowledged that the historical periods in which these theological values were prevalent were met with respect and affection by all Islamic societies. One of the most prominent periods within this era is ‘‘the Rashidun Caliphate period’’. The events and practices that occurred during this period had a profound impact on Islamic societies, influencing them in various ways, including politically, economically, and legally. The aim of this study is to gain a deeper understanding of the impact of ‘‘the Rashidun Caliphate period’’ on Islamic societies. Subsequently, the political and sociological consequences of developments during this period were analyzed in the context of the prevailing circumstances. Ultimately, the political and sociological significance of ‘‘the Rashidun Caliphate period’’ for Islamic societies in the 21st century is being re-examined. During the study, a comprehensive literature review was conducted using contemporary scientific sources.
Re-Reading the “The Rashidun Caliphate Period” in the 21st Century with the Perspective of Political Sociology
Keywords: Political Science (Other); Siyaset Bilimi (Diğer)