MURAT GÜLSOY ROMANLARINDA ?ZAMAN? KAVRAMININ PSİKOLOJİK VERİLERLE AÇIKLANMASI - FIRDOLAŞ, DUYGU (Fırat Üniveristesi, 2010)
Zaman kavramının felsefi çalışmalarda önemli bir yer tuttuğunu biliyoruz. Son yılarda en az felsefe kadar edebiyat, resim ve daha birçok sanat dalının da bu kavrama özel bir ilgi duyduğu ve üzerinde çeşitli çalışmalar yaptığı görülmektedir. Özellikle edebi eserlerde (roman, şiir, deneme ve hikâye) zaman kavramının sorgulanması, araştırılıp hakkında fikirler üretilmesi ciddi bir artış gösterirken bu kavramın güncelliğiyle birlikte çeşitli edebi akımlar bile ortaya çıkmaktadır.Biz bu çalışmamızda postmodern ve genç bir yazar olan Murat Gülsoy'un üç romanını baz alarak bir ?olgu? olan zaman kavramının sorgulanma ve incelenme sürecine bir edebi eser aracılığıyla tanık olmayı hedefledik. Öte yandan bilinen ?zaman? yargısının, işin içine felsefe ve psikanaliz girdiğinde nasıl da kabuk değiştirdiği ve yepyeni anlamlara ulaştığı sonucuna ulaştık.Araştırmamız, hepimizin yakından tanıdığı ?zaman? olgusunun romanda yer alan kahramanlarımız üzerinde ne gibi etkiler doğurduğunu ve kahramanlarımızın sosyal hayatta bulundukları ?yer?le kurdukları ilişkinin ?zaman?ı algılama noktasında ne tür değişimler gösterdiği yönündeki çıkarımları bakımından hayli önem arz etmektedir.Anahtar Kelimeler: Zaman, Psikanaliz, Kişilik ve Karakter yapısı

We know that ?time? concept has an important place in philosophic researches. Especially, by the time, ?time? concept?s being questioned, being generated an idea on its by researching on literary work shows serious increase, various literary flows emerge with this concept?s actuality.At this research, we aim at witness to time concept?s, which is a ?fact?, process of time?s being questioned and it?s dissertation by using Murat Gülsoy?s, who is a young and post-modern author, three novels as base. On the other hand, we see that the known ?time? judiciary?s changing the hull when philosophy and psychanalysis get involved.Our research is quite important because we understand the ?time? fact, that all of us know very well, how effects heros that have a place in time and we understand that heros? showing what kind of changes at the point of their relationships? between their ?place? on the social life perception the ?time?.Key Words; Time, Psychanalysis, Personality, Character Structure.
The explanation of ?time? concept in Murat Gulsoy?s novels with psychological data
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı