HZ. MUHAMMED'İN ARABİSTAN YARIMADASlNDAKi YAHUDiLERLE İLİŞKİLERİ - Ünalan, Sıddık (Fırat University, 2015)
islam'ın ortaya çıktığı ilk yıllarda Hz. Peygamber, öncelikle Mekkeli müşriklerle mücadele etmiştir. HL Muhammed'in peygamberlik görevi gereği lslam'ı yayma faaliyetleri neticesinde diğer din mensuplannın özellikle Yahudi ve Hristiyanlann dikkatleri yenidinin ve kurucusunun üzerinde olmuştur. HL Muhammed, peygamberliği süresince Hristiyanlarla genel olarak teolojik konular üzerinde tartışmalar yaparak o~lan lslam'a davet etmeye çalışmış; Yahudilerle ise Mekke döneminde genel olarak teolojik konular üzerinde tartışmalar yapmış, Medine döneminde ise teolojik tartışmalarla birlikte siyasi, askeri birtakım mücadeleleri olmuştur. Bu makalede, Islam kaynaklannda Yahudileri tanımlamak için kullanılan isimler; Yahudilerin Arabistan yanmadasına gelişleri ve HL Muhammed'in Mekke ve Medine dönemlerinde Yahudilerle yapmış olduğu dini, siyasi, hukuki ve askeri ilişkileri üzerinde durulacaktır. Böylece Islam Tarihi çalışmalanna katkı sağlamanın yanı sıra günümüz Yahudi-Müslüman ilişkilerine ışık tutmak amaçlanmıştır.
Hz. Muhammad's Relations with the Jewish People in The Arabian Peninsula
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları