YÜZEYEL MESANE KANSERLERİNDE İNTRAVEZİKAL BCG PROFİLAKSİSİ - YILMAZ, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 1995)
1989 yılından bu yana yüzeye! mesane tümörü nedeniyle tedavi edilen ve izlenen 32 hasta gözden geçirildi. Hastalar 2 gruba ayrıldı; yalnızca TUR uygulanan olgular kontrol grubunu, TUR' dan sonra İntravezikal BCG immünoterapisi yapılan olgular tedavi grubunu oluşturdu. Tedavi grubuna TUR' dan 2 hafta sonra başlanmak üzere 6 hafta süreyle haftada bir 81 mg BCG-Connaught susu bir üretral kateter aracılığıyla intravezikal olarak verildi. Hastalar ilk yıl için 3 ayda bir, ikinci yılda 6 ayda bir ve sonraki yıllar için yılda bir sistoskopik kontrolden geçirildi. Hastalar her iki grupta da rekürrens yüzdesi, rekürrense kadar hastalıksız kalma süreleri, rekürrens indeksi/100 hasta-ay oranı, ilerleme yüzdesi açısından değerlendirildi. Bütün bu parametreler gözönüne alınarak intravezikal BCG tedavisi tek başına uygulanan TUR' dan daha etkili bulundu. BCG' ye bağlı önemli bir yan etki görülmedi. 57
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Üroloji; Urology