SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI YÖNÜNDEN İŞYERİ TESCİLİNDE UYGULAMA SORUNLARI, SONUÇLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ - Yılmaz, Emel; Namal, Mete Kaan (Fırat University, 2019)
Sosyal güvenlik mevzuatının kazuistik oluşu ve işverenlerin SGK ile kendisi adına iş ve işlem yapılabilmesi için yetki verdiği, yeterli eğitim ve donanıma sahip olmayan meslek mensupları tarafından yapılan işlemler, işverenleri birçok alanda maddi zarara uğratmakta ve firmalar açısından külfetli sonuçlar doğurmaktadır. Uygulamada, yanlış yapılabilen ve olası bir denetim esnasında işverene ciddi yaptırımlara ve maliyetlere yol açan önemli konulardan biri de “işyeri tescili” konusunda yapılan yanlışlardır. Bu nedenle çalışmamızda anılan konu ele alınmış olup, işyeri tescilinde yapılan bazı hatalar ve bu uygulamaların kayıt dışı istihdama etkisi vaka analizi yöntemiyle ele alınmış ve yapılan çözümleme ile işverenler açısından yapılması gerekenler hakkında öneriler sunulmuştur.