Yemişlik Civarında (Elazığ Güneyi) Elazığ Magmatitleri’nin Mineralojisi ve Jeokimyasal Özellikleri - Akkoca, Dicle Bal; Kürüm, Sevcan; Bakır, Zülfü (My University, 2018)
Bu çalışmada Elazığ İli’nin yaklaşık 5 km güneyinde Yemişlik civarında Üst Kretase Elazığ Magmatitleri’ne ait volkanik kayaçlardan alınan örneklerin jeokimyasal özellikleri çalışılmıştır. İnceleme konusu olan Elazığ Magmatitlerini oluşturan volkanitler; bazalt, andezit ve daha asidik karakterli dasit bileşimindeki lavlar ile bunların piroklastitlerinden oluşmaktadır. XRD incelemelerine göre volkanitlerde serizit (illit) ve klorit şeklinde alterasyon mineralleri tespit edilmiştir. Taramalı elektron mikroskobu (SEM) incelemelerine göre illitler çoğunlukla birbirine paralel, yer yer ışınsal dizilimli ince-uzun filamentler biçiminde iken, kloritler ince ve kalın levhamsı şekilli olarak tespit edilmiştir. Zr/Y oranlarına göre, bazik bileşimli örnekler toleyitik magma özellikli, daha asidik örnekler ise toleyitik-kakalkali arasında geçiş göstermektedir. MORB’a ve Kondrite göre normalize nadir toprak element diyagramında örnekler yitim zonu magmatizması özelliği gösterdiği görülmüştür. Zr/Nb ve Ce/Zr ve Rb/Zr gibi iz element oranları, volkanitlerin oluşumunda fraksiyonel kristalleşme yanında, kabuksal kirlenme sürecinin de etkili olduğu göstermektedir.Yüksek La/Ta ve düşük Nb/La oranlarına sahip örneklerin litosferik mantodan türediği, La/Nb ve Ba/Nb oranlarına göreyay volkanitlerine uyduğu belirlenmiştir.
Keywords: Jeokimya ve Jeofizik; Mineraloji