Effects of Colostrum Powder Supplementation on the Performance, Egg Quality and Egg Yolk Lipid Peroxidation in Japanese Quails - Bayrıl, Tahir; Akdemır, Fatih; Baran, Murat Sedat; Orhan, Cemal; Kahraman, Mucahit; Yıldız, Ahmet Sener; Sahın, Kazım (Erciyes Üniversitesi, 2017)
This study was conducted to determine the effect of supplementary colostrum powder (CL-P) on egg pro-duction, egg quality, serum and egg yolk vitamin levels, and malondialdehyde (MDA) levels in laying quail. A total of 90 five-week-old laying quail were divided into three groups consisting of six replicate cages with five birds per cage. The birds were fed randomly one of three diets: a basal diet or a basal diet supplemented with either 2.5 or 5% CL-P. Die-tary CL-P supplementation caused linear increases in feed intake, egg production, and egg weight, and improved feed conversion. In addition, shell weight and shell thickness increased, whereas egg yolk color and Haugh units were unaf-fected. In serum and egg yolks, the vitamin A levels increased linearly while the MDA levels decreased linearly with increasing amounts of supplemental CL-P. In contrast, the serum vitamin E levels increased linearly whereas the egg yolk vitamin E levels were unaffected by increasing amounts of supplemental CL-P. Dietary CL-P may enhance perfor-mance and egg quality in poultry.

Bu çalışma, yumurtacı bıldırcınlarda toz kolostrum katılmasının (CL-P) yumurta verimi, yumurta kalitesi, serum ve yumurta sarısı vitamin ve malondialdehit (MDA) düzeyleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Beş haftalık yaşta 90 adet yumurtacı bıldırcınlar rastgele olarak 3 gruba ayrıldı. Her bir kafeste 5 adet bıldırcın bulunan 6 tekrarlı kafesler oluşturuldu. Birinci grubun temel diyetine herhangi bir ilave yapılmadı. İkinci grubun temel diyetine %2.5, üçüncü grubun temel diyetine ise %5 oranında CL-P ilave edildi. Diyete ilave edilen CL-P katkısı bıldırcınlarda, yem tüketimi (P<0.001), yumurta verimi (P<0.01), yumurta ağırlığı (P<0.001), kabuk ağırlığı (P<0.01) ve kabuk kalınlı-ğını (P<0.01) lineer olarak artırmış ve yemden yararlanmayı da (P<0.05) iyileştirmiş, fakat yumurta sarısı rengi ve Ha-ugh birimini değiştirmemiştir. Artan CL-P konsantrasyonu ile serum ve yumurta sarısı vitamin A seviyelerinde (P<0.01) lineer bir artış ve MDA seviyelerinde (sırasıyla P<0.01; P<0.001) lineer bir düşüş görülmüştür. Diğer taraftan, artan CL-P konsantrasyonu ile serum vitamin E seviyesi (P<0.01) lineer olarak artarken yumurta sarısı vitamin E seviyesi değiş-memiştir. Kanatlılarda diyete ilave edilen CL-P’nin performans ve yumurta kalitesinin iyileştirilmesinde faydalı olabilece-ği söylenebilir.
Japon Bıldırcınlarında Toz Kolostrum Katılmasının Performans, Yumurta Kalitesi ve Yumurta Sarısı Lipit Pe-roksidasyon Düzeyleri Üzerine Etkisi