Barit, Diatomit, Silis Dumanı ve Uçucu Kül Katkılı Betonların Yüksek Sıcaklık Etkisi Altındaki Davranışları - Esen, Y. (My University, 2017)
Bu çalışmada, CEM I 42,5 R çimentosu ile hacimce %10, %20, %30 ve %40 oranında ikameli olarak katılan barit, diatomit, silis dumanı ve F sınıfı uçucu kül gibi farklı minerallerin, betonun bazı mekaniksel ve fiziksel özelliklerine etkisi deneysel olarak incelenmiştir. Bu amaçla, 28 günlük dayanıma sahip mineral katkılı beton numunelerin; kuru birim ağırlıkları, su altı ağırlıkları ve suya doygun ağırlıkları bulunmuştur. Ağırlıkça su emme yüzdeleri de tespit edilen beton numunelerin Puls Geçiş Hızı (PGH) ölçümleri yapılmış, daha sonra 200, 400, 600 ve 800C° gibi yüksek sıcaklıklara maruz bırakılan numuneler, oda sıcaklığın da soğumaya bırakılıp basınç dayanımları ölçülmüştür. En yüksek su emme oranları diatomit katkılı betonlarda (%9.8) olurken, en yüksek basınç dayanımları %10 barit tozu katkılı betonlarda (46 N/mm2) elde edilmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test