ULUSLARIN KENDİ KADERİNİ BELİRLEME (SELF DETERMİNASYON) ARACI OLARAK “DİJİTAL DİPLOMASİ - Yiğit, Çağrı; Uzun, Hasan (Fırat University, 2023)
Uluslararası hukukta ulusların kendi kaderini tayin hakkı bir insan hakkı olarak nitelendirilmektedir. Ulusların kendi kaderini tayin hakkı geçtiğimiz yüzyılda sömürgeciliğin tasfiyesi ve yeni devletlerin ortaya çıkması noktasında önemli bir aktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarihsel süreç içerisinde halkların bağlı oldukları devletlerden ayrılmak maksadıyla referanduma gittikleri görülmektedir. Ancak uluslararası bir temel hak olmasına karşın egemen devletler pek çok nedenden ötürü azınlık ulusların kendi kaderini belirleme haklarına olumlu olarak bakmamaktadır. Bu noktada azınlık ulusların self determinasyon hakkını elde edebilmek için uluslararası arenada kendilerini haklı çıkarmaları, olumlu imaj çizmeleri ve diğer söz sahibi ülke devlet ve kuruluşları kendilerinin bu hakka sahip olduklarını gösterebilmeleri için diplomasi faaliyetleri oldukça önem arz etmektedir. Bu çalışmada ulusların kendi kaderini belirleme noktasında dijital diplomasinin nasıl uygulanabileceği ve yapılan uygulamaların bağımsızlık sürecine ne derece etki ettiği araştırılmıştır. Araştırma bulguları dijital diplomasi faaliyetlerinin uluslararası camianın desteğini alabilmek adına etkin bir stratejik yöntem olduğunu ve azınlık ulusların uluslararası hukukta self determinasyon hakkı elde etmek amacıyla kullanabileceği etkin bir yumuşak güç (Soft Power) aracı olabileceğini ortaya koymaktadır.

In international law, the right of nations to self-determination is described as a human right. The right of nations to self-determination has emerged as an important actor in the elimination of colonialism and the emergence of new states in the last century. In the historical process, it is seen that peoples went to a referendum in order to leave their states. However, despite being an international fundamental right, sovereign states do not favor the right of self-determination of minority nations for many reasons. At this point, diplomatic activities are very important for minority nations to justify themselves in the international arena in order to obtain the right of self-determination, to draw a positive image, and os how that they have this right. In this study, it has been investigated how digital diplomacy can be applied at the point of determining the self-determination of nations and how much the implementations affect the independence process. Research findings reveal that digital diplomacy activities are an effective strategic method in order to gain the support of the international community and can be an effective soft power tool that minority nations can use to obtain the right to self-determination in international law.
Self Determination of Nations “Digital Diplomacy” As A Tool
Keywords: Political Communication; Siyasal İletişim; International Politics; Uluslararası Siyaset