İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİNİN PROGRAM OKURYAZARLIK DÜZEYLERİ VE İNGİLİZCE ÖĞRETİMİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ - TUTUŞ, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu araştırmanın amacı İngilizce öğretmenlerinin program okuryazarlık düzeyleri ve İngilizce öğretimine yönelik görüşlerini incelemektir. Araştırmanın evrenini, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında Elazığ ili merkezinde ortaokul ve liselerde görev yapan İngilizce öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini nicel boyutta, seçkisiz olmayan uygun örnekleme yöntemi ile seçilen 198; nitel boyutta ise 70 İngilizce öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada, nicel ve nitel araştırma desenlerinin bir arada bulunduğu karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda, betimsel tarama modeli, nitel boyutunda ise durum çalışması deseni kullanılmıştır. Nicel verilerin toplanmasında Aslan (2018) tarafından geliştirilen "Program Okuryazarlık Ölçeği" kullanılmıştır. Ölçek, 18 maddeden ve "programı bilme, planlama ve uygulama" olmak üzere üç boyuttan oluşmaktadır. Program okuryazarlık ölçeğinin Cronbach alfa güvenirlik değeri .774'tür. Nitel verilerin toplanılmasında ise araştırmacı tarafından geliştirilen "İngilizce öğretimine yönelik görüşme formu" kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verilerine göre İngilizce öğretmenlerinin program okuryazarlık düzeylerine ilişkin görüşlerinin yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin program okuryazarlık düzeylerine yönelik görüşleri ile cinsiyet, çalıştığı kurum, mezuniyet durumu, mezun olduğu branş ve kıdem değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Araştırmanın nitel boyutunda ise; İngilizce öğretmenleri programın okuma becerileri kazandırmada yeterli olduğunu, konuşma becerileri kazandırmada yetersiz olduğunu, programı ilgi çekici hale getirmek için oyunları kullandıklarını, programı uygularken müfredat yoğunluğunun problem olduğunu, eksikleri gidermek için donanımlı kaynaklara ihtiyaç duyduklarını ve alternatif ölçme yöntemi olarak quizler

The aim of this study is to analyze English teachers' curriculum literacy levels and views on teaching English. The population of the research consists of English teachers working in secondary and high schools in the city center of Elazig in the 2020-2021 academic year. The sample of the study consisted of 198 English teachers, which was selected with a quantitative, non-random, convenient sampling method; and 70 English teachers in the qualitative dimension. Mixed method including quantitative and qualitative research designs was used in the study. Descriptive survey model was used in the quantitative dimension and case study design was used in the qualitative dimension of the study. The "Program Literacy Scale" developed by Aslan (2018) was used to collect quantitative data. The scale consists of 18 items and three dimensions: "knowing the program, planning and applying". The Cronbach alpha reliability value of the Program Literacy Scale is .774. In the collection of qualitative data, the "Interview Form for Teaching English" developed by the researcher was used. According to the quantitative data of the study, it was found that the English teachers' views on program literacy levels of were at a high level. In addition, there was no significant difference between the curriculum literacy levels of the teachers and the variables of gender, institution, graduation status, branch from which they graduated and seniority. In the qualitative dimension of the study the English teachers stated that the program is sufficient to provide reading skills, it is insufficient to provide speaking skills, they use games to make the program interesting, the curriculum density is a problem when applying the program, they need well-equipped resources to make up for the deficiencies and they do quizzes as an alternative assessment method.
English teachers' curriculum literacy levels and views on English language teaching
Keywords: Eğitim ve Öğretim