Sorgulamaya Dayalı Basit Araç Gereçlerle Yapılan Fizik Etkinliklerinin Fen Öğretmenlerinin Görüşlerine Etkisi - Peşman, Haki; Arı, Üzeyir; Baykara, Oktay (My University, 2017)
Bu çalışma TUBİTAK tarafından desteklenen \"Neşeli Fen Dersleri, Sorgulayan Öğrenci ve Sevilen Bilim\" projesine katılan fen bilimleri öğretmenlerinin Basit Araç-Gereçlerle yapılan Etkinliklerle (BAGYE) ilgili görüşlerinde bir değişim olup olmadığını incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Bingöl, Elazığ, ve Tunceli illerindeki 58 gönüllü fen bilimleri öğretmenleri katılmıştır. Çalışmada uygun örnekleme kullanılmıştır. Öğretmenler proje kapsamında mekanik, termodinamik ve optik konuları gibi fizik konularını kapsayan bazı seçilmiş BAGYE'leri Sorgulamaya Dayalı Öğretimle (SDÖ) yapmışlardır. Çalışmada sadece tek grup vardır ve çalışmanın öncesinde ve sonrasında veri toplama aracı olarak Uzal vd. (2010) tarafından geliştirilen ve 12 maddelik bir Likert ölçeği olan BAGYE'lerle ilgili görüş anketi uygulanmıştır. Aynı zamanda proje sonunda öğretmenlerle odak grup çalışması gerçekleştirilerek nicel veriler nitel verilerle de desteklenmiştir. Sonuç olarak fen öğretmenlerinin BAGYE'lerle ilgili son-test ön-test puanları arasında anlamlı bir fark çıkmasa da bayan fen öğretmenlerinin görüş puanlarının çalışma neticesince bir miktar yükselirken erkek öğretmenlerin görüşlerinde çok az düşme gözlenmiştir.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Eğitim; Eğitim Araştırmaları