SOSYAL MEDYA INFLUENCERLARININ TÜKETİCİ SATIN ALMA KARARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ - CANPOLAT, RABİA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu araştırma, sosyal medya influencerlarının tüketici satın alma kararları üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde ele almaktadır. Dijitalleşme sürecinin hız kazanmasıyla birlikte, tüketicilerin bilgiye ulaşma biçimleri ve alışveriş alışkanlıkları önemli ölçüde değişmiş, geleneksel pazarlama yöntemleri yerini dijital ve etkileşim odaklı yeni stratejilere bırakmıştır. Bu bağlamda, influencer pazarlaması, markalar için etkili bir iletişim aracı haline gelmiş ve tüketici davranışlarını yönlendiren kritik bir unsur olarak öne çıkmıştır. Bu çalışmada, influencerların tüketiciler üzerindeki etkisini belirleyen temel faktörler incelenmiş; güvenilirlik, etkileşim düzeyi, algılanan uzmanlık ve içerik üretim yöntemleri gibi değişkenlerin rolü ayrıntılı olarak analiz edilmiştir. Çalışma, sosyal medya platformlarının farklı yapıları göz önünde bulundurularak, influencer pazarlamasının tüketiciler üzerindeki etkisinin platformlara göre nasıl değiştiğini ortaya koymaktadır. Araştırma bulguları, influencerların tüketici davranışları üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğunu ve bu etkinin influencerın güvenilirliği, içerik üretim biçimi, takipçileriyle kurduğu etkileşim seviyesi ve kullanılan sosyal medya platformunun özellikleri gibi çeşitli değişkenlere bağlı olarak değiştiğini göstermektedir. Bunun yanı sıra, tüketicilerin influencerlar tarafından önerilen ürün ve hizmetlere verdikleri tepkilerin yalnızca influencerın bireysel özellikleri ile değil, sosyal medya platformlarının sunduğu deneyim ve içerik türleriyle de doğrudan bağlantılı olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, influencer pazarlaması, günümüz dijital dünyasında tüketici satın alma davranışlarını yönlendiren etkili bir pazarlama yöntemi olarak öne çıkmaktadır. Bu doğrultuda, markaların influencer seçiminde hedef kitleyle uyumlu stratejiler geliştirmesi, tüketicilerde güven duygusu oluşturacak uzun vadeli iş birliklerine yönelmesi ve platformlara özgü içerik stratejileri benimsemesi gerekmektedir. Çalışmanın bulguları, influencer pazarlamasının etkinliğini artırmaya yönelik stratejik öneriler sunarak, akademik literatüre ve pazarlama sektörü uygulamalarına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Pazarlaması, İnfluencer Pazarlama, Tüketici Davranışı

This research examines in detail the effects of social media influencers on consumer purchasing decisions. With the acceleration of the digitalization process, the ways consumers access information, and their shopping habits have changed significantly, and traditional marketing methods have been replaced by new digital and interaction-oriented strategies. In this context, influencer marketing has become an effective communication tool for brands and has emerged as a critical element that directs consumer behavior. This study examines the basic factors that determine the effect of influencers on consumers; the role of variables such as reliability, interaction level, perceived expertise and content production methods are analyzed in detail. Considering the different structures of social media platforms, the study reveals how the effect of influencer marketing on consumers varies according to the platforms. The research findings show that influencers have a strong effect on consumer behavior and that this effect varies depending on various variables such as the reliability of the influencer, the way they produce content, the level of interaction they establish with their followers and the characteristics of the social media platform used. In addition, it has been determined that the reactions of consumers to products and services recommended by influencers are directly related not only to the individual characteristics of the influencer but also to the types of experiences and content offered by social media platforms. As a result, influencer marketing stands out as an effective marketing method that directs consumer purchasing behavior in today's digital world. In this direction, brands need to develop strategies compatible with the target audience in choosing influencers, focus on long-term collaborations that will create a sense of trust in consumers, and adopt platform-specific content strategies. The findings of the study aim to contribute to academic literature and marketing sector practices by offering strategic suggestions to increase the effectiveness of influencer marketing. Keywords: Social Media Marketing, Influencer Marketing, Consumer Behavior
The effect of social media influencer on consumer purchasing decisions
Keywords: İşletme