Tolüen solutulan sıçanların karaciğerinde ghrelin ekspresyonu - Taş, Ufuk; Ogeturk, Murat; Meydan, Sedat; Sapmaz, Irmak Hilal; Dabak, Dürrin Özlem; Kuloğlu, Tuncay; Sarsılmaz, Mustafa (My University, 2009)
Tolüen endüstride çok sık kullanılan, bağımlılık yapıcı ve toksik etkileri olan aromatik bir hidrokarbondur. Ghrelin ise yakın zamanda keşfedilen birçok doku gibi karaciğer dokusunda da bulunan çok fonksiyonlu bir hormondur. Bu çalışmada, karaciğer üzerine toksik etkileri olduğu bilinen tolüenin deneysel olarak sıçanlara uygulanması sonucunda karaciğer dokusunda ghrelin ekspresyonunun immünohistokimyasal yöntemlerle araştırılması amaçlanmıştır.Bu amaçla, 14 adet Wistar-Albino cinsi erkek sıçan iki eşit gruba ayrıldı. Grup I'deki sıçanlar kontrol olarak düzenlendi. Grup Il'deki sıçanlar, dört hafta boyunca solunum yoluyla tolüen'e (3000 ppm/lsaat/gün) maruz bırakıldı. 30. günün sonunda tüm ratlar dekapite edilerek karaciğer dokuları ışık mikroskobu takibi için %10'luk nötral formalin ile fikse edilip, rutin histolojik takip serilerinden geçirilerek parafin bloklara gömüldü. Ghrelin dağılımını belirlemek amacıyla parafin bloklardan 5 µm kalınlığında kesitler polilizinli lamlara alındı. Avidin-biotin-peroksidaz yöntemi ile ghrelin immünreaktivitesi belirlendi.Karaciğer dokusunda ghrelin immünreaktivitesi Grup I'de şiddetli (+3), Grup Il'de bazı hepatositlerde hafif (+1) olarak izlenirken, bazı hepatositlerde ise immünreaksiyon gözlenmedi. Negatif kontrol için yapılan boyamalarda, hepatositlerde herhangi bir immünreaktivite görülmedi. Pozitif kontrol olarak ise, mide dokusunda ghrelin immünreaktivitesi belirlendi.Bu çalışmanın sonucunda, tolüen maruziyetinin karaciğer dokusunda ghrelin ekspresyonunu azalttığı belirlendi.
Keywords: Biyoloji; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Veterinerlik; Zooloji