Çile'de Zaman ya da Zamanın Trajik Eğilimleri - Arslan, Fatih (Ankara Bilim University, 2017)
Türk şiir geleneği içerisinde farklı dönemleri her boyutta yaşayan ve kendi içinde bir olgunlaşma süreci geçiren Necip Fazıl Kısakürek, düşüncenin sıkışmış kavramlarını da sorgulamıştır. Zaman kurgusu ya da kavramı bütün bilinmezliği ile şiirin temel yapısına etki etmiştir. Tedirgin ve ürkek zamanlardan imanlı zamanlara uzayan bu süreç zamanı kendi soyutluğunda yeniden şairin dünyasında yorumlanma imkânı taşımıştır. Necip Fazıl’ın şiiri bir değişim ve dönüşümün şiiridir. Var olan, dayatılan değer dizgesine karşı bütün sosyolojik, kültürel değerlerin yeniden yapılandırıldığı bir dönemdir. İnsanın belki de en bilinmez soyut dizgesi olan “zaman” mefhumu da Necip Fazıl şiirinde kendisine yer açmıştır. Şairde hayat ve zaman, iki bilinmez rüyanın mısralarda hayat bulmasıyla farklı ve yeni bir değer dünyasına dönüşür. Şair, bu yönüyle sadece dönem şiirinin değil Türk şiirinin zamana dairliği noktasında da ilhamını farklı kaynaklar dayamış bir “zaman” tasarrufuyla karşımıza çıkar. Yapılandırılmış ve değere dönüşmüş fonksiyonelliği çerçevesinde yorumlar. Aslında yorumlamaktan çok zihnimize sorular asar. Bu soyut bir kavramı açıklamanın Necip Fazıl’ca adıdır. Trajedi en çok geçiş dönemlerini yaşayanları etkisi altına almıştır. Şiirdeki kırılmalar trajik yapıya dair önemli ipuçları taşımaktadır. Necip Fazıl özelinde trajik yapı açıklanmaya çalışılmıştır

Turkish poetry in their lives and in different stages of the maturation process of any size Necip Fazil Kisakurek who, thinking he questioned the concept stuck. When the concept of fiction or poetry with all the unknowability had an effect on the basic structure. Times uneasy and fearful times, extending the faithful interpretation of this process is the opportunity in the world of the poet's time again moved to its abstractness. Poem is a poem Necip Fazil change and transformation. Which have imposed against the string value of all the sociological and cultural values in a period of re-configured. Man is perhaps the most known abstract system of "time" in his notion of poetry has also Necip Fazil. The poet's life and times, both known and new value different from the dream world into discovery of life of verse. Poet, this aspect is not only the period of Turkish poetry inspiration from different sources at the point of time resting a "time" savings arises. Structured and transformed into a time value, and functionality of their existence within the framework of multi-variability of comments. Interpreting the questions in our minds the fact that hang too. This is the name of an abstract concept for Necip Fazil statement. Tragedy has influenced the lives of most transition period. Breaks in the poem carries important clues to the tragic structure. Necip Fazil private attempts to explain the tragic structure.
The Tragic Inclinations of the Time or the Time at “Çile”