Bitki büyüme maddeleri uygulaması ile sigara dumanının çimlenmeyi engelleyici etkileri arasındaki ilişkilerin araştırılması - Munzuroğlu, Ömer (My University, 1999)
Bu çalışmada, bir monokotil (Triticum aestivum ev. Cumhuriyet) ile bir dikotil (Cucumis sativus ev. Beit alpha)'in tohum çimlenmesi ve çimlenme sonrası aşamada oluşan morfogenetik belirimler üzerine sigara dumanının etkileri araştırılmıştır. Ayrıca bu olaylarda sigara dumanı ile dıştan uygulanan çeşitli büyüme maddeleri arasındaki etkileşimler belirlenmeye çalışılmıştır. Elde ettiğimiz sonuçlara göre sigara dumanı uygulaması her iki bitki türünün tohumunda da çimlenmeyi önemli ölçülerde etkilemiş, özellikle çimlenme ortamında sigara dumanı bulunduğu zaman çimlenme tamamen engellenmiş, tohumlar sigara dumanı olmayan ortama alındıklarında çimlenme yeteneğini yeniden kazanmışlardır. Çimlenme üzerindeki bu inhibisyon, çimlenme sonrası aşamada oluşan morfogenetik belirimler üzerinde de açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. Sigara dumanının bu olaylar üzerinde oluşturduğu inhibisyon aynı anda ortama büyüme maddesi verilerek azaltılamamıştır.
Keywords: Cucumis sativus; bitki büyüme düzenleyicileri; tohum çimlenmesi; Triticum aestivum; sigara; engelleme; tek çenekliler; duman; morfogenez