ELAZIĞ YÖRESİ DERLENMİŞ HALK OYUNLARININ HAREKET ANALİZİ - NACAR, SEFER (Fırat Üniveristesi, 2024)
Hareket analizi, halk oyunlarının yazımında kullanılan bir tekniktir. Bu analiz, oyunlara ait hareketleri anlatmak için kullanılan teknik terimleri içerir. Örneğin, basma hareketi vücut ağırlığını ayak üzerine koymakken, dokunma hareketi ayağın yerle temasını sağlamadan ayağın yerle temasını sağlama şeklinde açıklanmıştır. Hareket analizinin, halk oyunlarının unutulmaması, yeni kuşaklara aktarılması ve ilham kaynağı olabilmesi için yazılı kaynakların oluşturulmasında önemli bir rol oynadığı vurgulanmıştır. Bu, diğer sanat dallarında olduğu gibi halk oyunlarının da kendine özgü yazılı kaynaklara sahip olması gerekmektedir Elazığ yöresine ait halk oyunlarının hareket analizi, kültürel zenginliği ve geleneksel danslarının detaylı bir incelemesini içermektedir. Çalışma, belirli oyunların karakteristik özelliklerini ve öne çıkan hareketlerini anlatarak, bu kültürel mirası geniş kitlelere tanıtmayı amaçlamaktadır. Hareket analizi, oyunlardaki temel hareket türlerini, teknik terimleri ve bu hareketlerin kültürel bağlamını içermektedir. Analiz, görsel desteklerle desteklenmiş, her bir oyunun ayrıntılı bir anlatımını içermekte ve bu geleneksel oyunları öğrenmeye çalışanlar için kılavuz niteliği taşımaktadır. Çalışmanın, Elazığ kültürünün yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması ve yaygınlaştırılması açısından önemli bir kaynak olması hedeflenmektedir.

Movement analysis is a technique used in the writing of folk plays. This analysis includes technical terms used to describe the movements of games. For example, the push movement is to put the body weight on the foot, while the touch movement is described as making the foot contact with the ground without making the foot contact with the ground. It has been emphasized that movement analysis plays an important role in the creation of written resources so that folk games are not forgotten, transferred to new generations and can be an inspiration. This means that, as in other arts, folk plays must have their own written resources The analysis of the movement of folk dances belonging to the Elazig region includes a detailed examination of the cultural richness and traditional dances. The study aims to introduce this cultural heritage to the broad masses by describing the characteristic features of certain games and their prominent movements. Motion analysis includes the basic types of motion in games, technical terms, and the cultural context of these movements. The analysis includes a detailed description of each game, supported by visual supports, and is a guide for those trying to learn these traditional games. The study is intended to be an important source for the promotion and dissemination of Elazik culture at local, regional, national and international levels.
Compiled folk dances of Elazığ region movement analysis
Keywords: Spor; Halk Bilimi (Folklor); Bale ve Dans