Üretken Yapay Zeka ve Akademide Kullanımı - Yoşumaz, İsmail (Fırat University, 2025)
Yapay zekâ yeni bir kavram olmamakla birlikte teknolojinin gelişmesiyle önemli bir noktaya gelmiştir. Günümüzde yapay zekâ kullanılarak ortaya çıkarılmış birçok yazılım ve bu yazılımların kullanıldığı farklı uygulama alanları vardır. Bu uygulama alanlarından bir tanesi olan üretken yapay zekâ, büyük veri kümeleri üzerinde eğitilerek yeni içerikler üretmeyi amaçlayan, yapay zekânın makine öğrenmesi alanında geliştirilen bir teknolojidir. Üretken yapay zekâ sağlık, işletme, finans, e-ticaret, akademik çalışmalar ve Ar-Ge gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Bu çalışmada üretken yapay zekâ uygulamalarının akademik alanda kullanılması değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, ChatGPT, Claude Sonet ve Google Gemini üretken yapay zekâ uygulamaları tarafından üretilen metinler ile insan zekâsı tarafından hazırlanan metinlerin farklılık ve benzerlikleri, konu bütünlüğü, lisan, etik ve intihal oranı açısından incelenmiştir. Çalışmada nitel analiz metotlarından betimleyici içerik analizi kullanılmıştır. Çalışma neticesinde üretken yapay zekâ uygulamaları ile üretilen metinler ile insan zekâsı tarafından üretilen metinlerin birbirine konu bütünlüğü ve içerik açısından benzediği, üretken yapay zekâ ile üretilen metinlerin intihal oranlarının lisana göre değişiklik gösterdiği sonucu ortaya çıkmıştır.

Artificial intelligence is not a new concept. However, it has reached an important point with technological development. Today, there are many software developed using artificial intelligence and various application areas where they are used. Generative artificial intelligence, one of these areas, is a technology in machine learning of artificial intelligence, aiming to generate new content by training on large data sets. Generative artificial intelligence is used in fields such as health, business, finance, e-commerce, academic studies, and R&D. This study evaluates the use of generative artificial intelligence applications in the academic field. In this context, the differences and similarities between texts generated by ChatGPT, Claude Sonet, and Google Gemini generative artificial intelligence applications and texts prepared by human intelligence were analyzed regarding subject integrity, language, ethics, and plagiarism rate. Descriptive content analysis, one of the qualitative methods, was used in the study. As a result, it was concluded that texts generated by generative artificial intelligence applications and texts prepared by human intelligence are similar in subject integrity and content, and plagiarism rates of texts generated by generative artificial intelligence vary according to language.
Generative Artificial Intelligence and Usage in Academia
Keywords: Information Systems (Other); Bilgi Sistemleri (Diğer); Artificial Intelligence (Other); Yapay Zeka (Diğer)