ROMATOİD ARTRİTLİ HASTALARDA, AİLEDE BAKIMA YARDIMCI KİŞİNİN YÜK VE SORUMLULUKLARININ SORGULANMASI VE HASTALIK ŞİDDETİ İLE İLİŞKİSİ - KARAKEÇİ, EMEL SABAZ (Fırat Üniveristesi, 2010)
Romatoid artrit, ilerleyici sinoviyal doku inflamasyonu ile karakterize, kemik erozyonu, kartilaj destrüksiyonu ve eklem bütünlüğünde bozulma ile giden multipl organ sistemlerini etkileyen bir hastalıktır. Çalışmamızın amacı romatoid artritli hastalarda, ailede bakıma yardımcı kişinin yük ve sorumluluklarının sorgulanması ve hastalık şiddeti ile ilişkisini belirlemek. Çalışmaya 60 RA hastası ve onların bakımından sorumlu olan yakınları alındı, ve kontrol grubu olarak 60 OA hastası ve onların bakımından sorumlu olan yakınları alındı. Hastaların ağrıları ve hastalılarının şiddeti VAS ile ve NHP (Nottingham Sağlık Profili), HAQ-Stanford Sağlık Değerlendirme Anketi, RA-QoL (Romatoid artrit Yaşam Kalitesi Ölçeği, SF-36, Hastane Anksiyete Depresyon Sorgulaması dolduruldu. Hastaların rutin kontrolleri için bakılan sedimantasyon ve CRP değerleri kaydedi. Hastaların aktivasyon durumu DAS-28 ile hesaplanarak, hastalar hafif, orta ve şiddetli olarak üç gruba ayrıldı. Hasta yakınlarına VAS ile hastanın ağrısı ve hastalık şiddetinin değerlendirilmesi, CRA (Caregiver Reactıon Assessment), CSI (Caregiver Strain İndeks) Sorgulaması dolduruldu. Objektif değerlendirme için bakım görevleri, ev görevleri ve yardım görevleri olarak gruplandırılmış görevler ve bunlar için harcadığı süre sorgulandı.Caregiver Reactıon Assessment ve Caregiver Straın Indeks hastalık aktivitesi ile karşılaştırıldığında, gruplar arasına CRA planlarda kısıtlanma' da anlamlı farklılık bulundu (p<0,05). Yine üç grup arasında CRA finansal problemler' de hastalık aktivitesiyle ilişkili olarak bulundu (p<0,05). CRA sağlık problemleri; hastalık aktivitesiyle korele bulunan diğer bir parametreydi, hastalık aktivitesi arttıkça hasta yakınının sağlık poblemleri de olumsuz olarak etkilenmekteydi.Sonuç olarak RA'da hasta bakımı önemlidir. Kronik hastalıklar hastaya bakan kişi üzerinde yüklenme oluşturmaktadır. Hastabakımı, hem hasta hem de hastaya bakan kişi açısından birçok etkenlerle bağlantılı olabilir, bu göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Hastalığın aktivitesi ile hastabakıcının zorlanmasının da ilişkili olabileceğini düşünmekteyiz.Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, Osteoatrit, DAS?28, CRA, CSI

Rheumatoid arthritis (RA) is a disease that effect multiple organs, systems and that cause on with progressive synovial tissue inflamation, bone erosion, cartilage destruction and deformation joint entirety.The purpose of our study is to asses the relation of the disease?s severity and to evaluate the caregiver?s burns and responsibilty in the family.60 patients with RA and 60 their caregivers were included into the study. 60 OA patients and their caregivers were included study as a control group. For the patient?s pain and the severity of their ilness were evaluated by VAS (visual analogue scale of pain) and NHP (Nottinghan Health Profıle), HAQ (Health Assessment Questionnaire), RA-QoL (RA- Qualıty of Life), SF-36 (Short Form-36). For the patient?s rutine controls sedimantation and CRP values were recorded. The patient?s disease activity was calculated with DAS 28, and they were divided into 3 groups, mild, moderate, and severe. Caregiver?s answered VAS and for the asses patient?s pain, the disease?s severity, they answered CRA (Caregiver Reactıon Assessment), CSI (Caregiver Strain Indeks). To evaluate the caregiver?s objectively Also caregiver?s questionned fort he duty groups divided as care duty, home duty, help duty and for the time that they spent. CRA and CSI are compared for the disease?s activity.We found CRA disrupted Schedule is significantly different (p<0,05). CRA financial problems was found associated with disease?s activity into three groups (p<0,05). CRA health problems was another parameter that correlated with disease?s activity. When the severity of the disease?s increased, the caregiver?s health problems was effected worsely.As conclusion patient?s care is important in RA. The chronic disease give also burden to the caregiver?s. Patient?s care is associated with multiple factors either by the patient and caregiver?s. This is important problem. We suppose that there is a correlation between activity of disease and caregiver?s burden.Key words: Rheumatoid arthritis, Osteoarthritis, DAS?28, CRA, CSI
In patients with rheumatoid arthritis, to evaluate the caregiver?s burn and responsibility in the family and the relation between the disease?s severity.
Keywords: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon