AKUT ALLERJİK REAKSİYONUN DİYASTOLİK KALP FONKSİYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ - KAYA, OĞUZ KAAN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Diyastolik kalp yetmezliği korunmuş sistolik fonksiyonlara rağmen kalp yetmezliği semptomlarının görülmesidir. Prognozu sistolik disfonksiyondan daha iyi olmasına rağmen bilinen bir mortalite ve morbidite nedenidir. Allerjik reaksiyonlarda ortaya çıkan aktif sitokinler gerek direk toksik etki ile gerekse koroner spazm yaparak kalbin diyastolik fonksiyonlarını bozabileceği düşüncesindeyiz. Çalışmamızda akut allerjinin kalbin diyastolik fonksiyonları üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık.Çalışmaya; Mayıs 2010 ? Aralık 2010 tarihlerinde Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine döküntü, kaşıntı nedeniyle başvuran ve klinik ve laboratuvar bulgularına dayanılarak allerji tanısı alan, rastgele seçilmiş 50 hasta allerji grubu olarak alındı. Kontrol grubu olarak klinik ve laboratuar verilerine dayanılarak allerji dışlanmış 30 sağlıklı gönüllü birey olmak üzere toplam 80 hasta rastgele yöntem ile seçildi. Hastaların rutin biyokimyasal parametreleri ve allerji tanısı koymak için serotonin, histamin seviyelerine bakıldı. Ekokardiyografi ile E, A oranları, DT, İVRT, mitral lateral anulus doku doppler hızları, renkli M mod akım ilerleme hızları değerlendirildi.Bazal sistolik fonksiyonlar, boşluk çapları ve duvar kalınlıkları ile biyokimyasal parametreler karşılaştırıldığında iki grup arasında fark yoktu. Ancak allerji grubunda 0. gün ile 5. gün bakılan ekokardiyografi değerleri arasında renkli M mod akım ilerleme hızları, E oranları, E/A oranları ile mitral lateral anulus doku doppler hızları arasında anlamlı fark vardı (Vp 0. gün- 45.10 ± 11.03 cm/sn, Vp 5. gün- 51.38 ± 6.86 cm/sn, E 0. gün- 3.31 ± 0.88 m/sn, E 5. gün- 3.12 ± 0.88 m/sn, E/A 0. gün- 1.76 ± 0.56, E/A 5. gün- 1.55 ± 0.49, Sm 0. gün- 0.04 ± 0.02 m/sn, Sm 5. gün- 0.05 ± 0.01 m/sn, Em 0. gün- 0.11 ± 0.46 m/sn, Em 5. gün- 0.10 ± 0.03 m/sn, p<0.05).Akut allerjik reaksiyon sonrası diyastolik parametrelerin bozulduğunu gördük. Akut allerjik reaksiyon, diyastolik kalp yetmezliği gelişimine yol açarak mortalite ve morbidite nedeni olabilmektedir. Çalışmamız öncü bir çalışma olup ileride yapılacak çalışmalara ışık tutacağı kanısındayız.Anahtar kelimeler: Diyastolik kalp yetmezliği, serotonin, histamin, akut allerji

Diastolic heart failure is observing heart failure symptoms, despite preserved systolic functions. Although its prognosis is better than systolic dysfunction, it is a known cause of mortality and morbidity. We think that active cytokines occuring in allergic reactions cause impairment of cardiac diastolic functions with both direct toxic effect and coronary spasm. We aimed to investigate the effects of acute allergy on cardiac diastolic functions.Randomly selected 50 patients who admitted to Department of Emergency Medicine, Faculty of Medicine at Firat University between May 2010 and December 2010, were complaining for rash, itching and diagnosed as allergy based on clinical and laboratory findings were included in our study as an allergy group. 30 healthy volunteers with excluded allergy based on clinical and laboratory data included in the study as a control group, and total 80 patients were randomly selected.Patients? routine biochemical parameters, serotonin and histamine levels were measured for a diagnosis of allergy. E and A ratios, DT, IVRT, lateral mitral annulus tissue Doppler velocities, color M-mode flow progression velocities were evaluated with Echocardiography.When basal systolic functions, diameters of cavities, wall thicknesses and biochemical parameters were compared, there was no difference between two groups. There were a significant difference between color M mode flow progression velocities, E ratios, E/A ratios and mitral lateral annulus tissue Doppler velocites measured with ecocardiography at 0-day and 5 th day in allergy group (Vp 0-day- 45.10 ± 11.03 cm/sec, Vp 5-day- 51.38 ± 6.86 cm/sec, E 0-day- 3.31 ± 0.88 m/sec, E 5-day- 3.12 ± 0.88 m/sec, E/A 0-day- 1.76 ± 0.56, E/A 5-day- 1.55 ± 0.49, Sm 0-day- 0.04 ± 0.02 m/sec, Sm 5-day- 0.05 ± 0.01 m/sec, Em 0-day- 0.11 ± 0.46 m/sec, Em 5-day- 0.10 ± 0.03 m/sec, p<0.05).We have seen deterioration of diastolic parameters after acute allergic reaction. Acute allergic reaction leading to development of diastolic heart failure may be cause of mortality and morbidity. Our study is a pioneering study and will shed light on future studies.Keywords: Diastolic heart failure, seratonin, histamine, acute allergy
The effect of acute allerjic reactions on diastolic heart fonctions
Keywords: Kardiyoloji