Parotis bezi lipomu: Olgu sunumu - Dağlı, Adile Ferda; Özercan, İbrahim H.; Keleş, Erol (My University, 2006)
Lipom vücudun mezenkimal kaynaklı en sık neoplazmı olmasına karşılık parotis bezinde ender olarak rastlanmaktadır. Bu tümörler %13 oranında baş ve boyun bölgesinde görülmektedir. Çoğu posterior boyun bölgesinde sübkutan olarak ortaya çıkmakla birlikte infratemporal fossa, oral kavite, farinks, larinks ve parotis bezinde ise daha seyrek görülmektedir. Parotis bezi lipomları tüm tükrük bezi tümörlerinin %1-4'ünü oluşturmaktadır. Görülme yaşı ortalama 5. dekaddır ve erkeklerde 5-10 kat sık ortaya çıkmaktadır.F.Ü. Tıp Fak. KBB polikliniğine yaklaşık 10 aydır sol kulak altında yavaş büyüyen ağrısız şişlik şikayeti ile başvuran 39 yaşında erkek hastaya sol yüzeyel parotidektomi uygulandı. Materyalin histopatolojik incelenmesinde parotis bezinde lipom tanısı konuldu. Olgunun ender görülmesi nedeniyle literatür bilgileri ışığında tartışıldı.
Keywords: Erişkin; Erkek; Lipom; Parotis bezi; Parotis neoplazmları; Parotis hastalıkları