Akıllı Şebeke Altyapısında Fotovoltaik Sistemlere Yönelik Siber Saldırıların Makine Öğrenmesi Yöntemleriyle Tespiti - Sakkar, Usame; Tatar, Ayşe Kübra (Fırat University, 2025)
Günümüzde karbon emisyonlarının ve çevresel kaygıların artmasıyla birlikte, yenilenebilir enerji kaynaklarının güç sistemlerindeki payı da giderek artmaktadır. Meteorolojik koşullara bağlı olarak değişken güç üretimi gerçekleştiren bu sistemlerin enerji arz-talep dengesinde oluşturduğu dalgalanmalar, ancak akıllı şebeke altyapısıyla etkin bir şekilde yönetilebilmektedir. Akıllı şebekeler, haberleşme ve bilgi teknolojilerinin entegrasyonunu zorunlu kılarken, güç sistemlerini siber-fiziksel yapılara dönüştürerek yeni siber güvenlik risklerini de beraberinde getirmektedir. Dağıtık üretim kaynaklarının güç sistemine entegrasyonu, yeni siber güvenlik tehditlerini de beraberinde getirmektedir. Bu tehditlerin başında gelen sahte veri enjeksiyon saldırıları (False Data Injection Attacks- FDIA), durum tahminleyicilerini (State Estimators- SE) yanıltarak sistemde ciddi güvenlik açıklarına ve operasyonel risklere yol açabilmektedir. Bu çalışmada, fotovoltaik (PV) panellerden şebekeye aktarılan enerjinin manipüle edilmesi ve akıllı sayaç verilerinin yanıltılması yoluyla gerçekleştirilen siber saldırılar, makine öğrenmesi tabanlı ikili sınıflandırma yöntemleriyle analiz edilmiştir. Düşük, orta ve yüksek şiddetli siber saldırı senaryolarına göre değişen üretim miktarları, literatürde yaygın olarak kullanılan Rastegele Orman Algoritması (Random Forest Classifier- RFC), Aşırı Gradyan Artırma Algoritması (eXtreme Gradient Boosting Algorithm- XGBC) ve Gradyan Artırma Algoritması (Gradient Boosting Classifier- GBC) ile modellenmiştir ve yüksek doğruluk oranları elde edilmiştir. Modeller, düşük şiddetteki saldırı senaryosunda XGBC’den 92,33%, yüksek şiddetteki saldırı senaryosunda ise GBC’den 68,59% doğruluk oranı elde ederek yüksek doğruluk oranlarına ulaşmıştır.

With the increasing concerns over carbon emissions and environmental sustainability, the share of renewable energy sources in power systems has been steadily rising. These systems, which generate variable power depending on meteorological conditions, cause fluctuations in the energy supply-demand balance. Such fluctuations can only be effectively managed through smart grid infrastructure. While smart grids necessitate the integration of communication and information technologies, they also transform power systems into cyber-physical structures, introducing new cybersecurity risks. The integration of distributed generation sources into power systems brings additional cybersecurity threats. Among these threats, false data injection attacks (FDIA) pose significant risks by misleading state estimators (SE), potentially creating severe security vulnerabilities and operational risks. In this study, cyberattacks aiming to manipulate the energy supplied to the grid from photovoltaic (PV) panels and to deceive smartmeter data were analyzed using machine learning-based binary classification methods. The variations in generation levels under low, medium, and high-intensity cyberattack scenarios were modeled using widely adopted algorithms in the literature, including Random Forest Classifier (RFC), XGBoost Classifier (XGBC), and Gradient Boosting Classifier (GBC). The models achieved high accuracy rates, with 92.33% obtained from XGBC in the low-severity attack scenario and 68.59% from GBC in the high-severity attack scenario.
Detection of Cyberattacks on Photovoltaic Systems in Smart Grid Infrastructure Using Machine Learning Methods
Keywords: Electrical Energy Generation (Incl. Renewables; Excl. Photovoltaics); Elektrik Enerjisi Üretimi (Yenilenebilir Kaynaklar Dahil; Fotovoltaikler Hariç); Energy; Enerji; Renewable Energy Resources; Yenilenebilir Enerji Sistemleri