ARITMA ÇAMURU İLE BAZI ATIKLARIN AEROBİK VE ANAEROBİK KOMPOSTLANABİLİRLİĞİ - İPEK, UBEYDE (Fırat Üniveristesi, 2001)
DOKTORA TEZİ ARITMA ÇAMURU İLE BAZI ATIKLARIN AEROBİK VE ANAEROBİK KOMPOSTLANABİLİRLİĞİ Ubeyde İPEK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2001, Sayfa : 95 Geri kazanılabilir birçok atığın oluşturduğu çevre kirliliğini minimize etmek amacıyla değişik kompostlaştırma teknikleri geliştirilmiştir. Kompost kullanımının; bitkilerin gelişmesinde, patojenlerin yok edilmesinde, toprağın fiziksel özelliğini değiştirmede etkili olduğu, mikroorganizmaların aktivitesi için yeterli besin maddesi ihtiva ettiği ve bitki kalitesini artırdığı bilinmektedir. Bu çalışmada Elazığ'da değişik kaynaklardan oluşan atıkların kompostlanabilirliği ile elde edilen kompost ürünlerinin kimyasal ve biyolojik özellikleri incelenmiştir. Arıtma çamurlarının şarap fabrikası atıkları, sap atıkları ve şeker pancarı atıkları ile kompostlanabilirliği ele alınmıştır. Bu amaçla atıklar, C/N oranı esas alınarak farklı kombinasyonlarla karıştırılarak aerobik kompost reaktörlerinde 52 gün ve anaerobik kompost reaktörlerinde 108 gün kompostlaştırmaya tabi tutulmuştur. Kompostun gerek olgunluğu ve gerekse kullanılabilirliği açısından en yüksek verimi şeker pancarı yaprağı- sap atıkları-arıtma çamuru bileşimi vermiştir. Şeker pancarı yaprağı-sap atıkları-arıtma çamuru bileşimi hem aerobik hem de anaerobik kompostlaştırma sonucunda C/N bakımından stabil hale gelmiştir. Şarapn fabrikası atıkları-şeker pancarı yaprağı-arıtma çamuru ve şarap fabrikası atıkları-arıtma çamuru aerobik kompostlamada stabil hale gelirken anaerobik kompostlamada çalışmanın yapıldığı zaman periyodunda yeteri kadar stabil hale gelmemiştir. Aerobik kompostlama sonucunda elde edilen tüm ürünlerin C/N düzeyi 15 civarına düşmüştür. Aerobik ve anaerobik kompostlama sonucunda tüm kompost ürünlerinin pH'lan artmıştır. Şeker pancan yaprağı-sap atıklan-antma çamurunun aerobik olarak kompostlandığı reaktörde % 40 anaerobik kompostlaştırmada ise % 46 civarında bir selüloz kaybı olmuştur. Şarap fabrikası atıkları- şeker pancarı yaprağı-arıtma çamurunun selüloz içeriği aerobik kompostlamada % 25.4, anaerobik kompostlamada % 13 azalırken şarap fabrikası atıkları- arıtma çamuru karışımının selüloz içeriği aerobik kompostlamada % 43, anaerobik kompostlamada % 18 azalmıştır. Ürünlerin ağır metal konsantrasyonları, yabancı ülkelerdeki kompost ürünü ağır metal konsantrasyon limitleriyle karşılaştırıldığında standartların altında kalmaktadır. Aerobik kompostlamada kesikli sistem için uçucu katı madde, toplam karbon ve organik maddenin bir fraksiyonu olan selüloz ile radyoaktif bozunmanın birinci dereceden kinetiklere uyduğu belirlenmiştir. Sonuçta tüm atıkların aerobik kompostlaştırmada stabil hale geldiği, anaerobik kompostlamada ise sadece şeker pancarı yaprağı-buğday sap atıkları-arıtma çamuru karışımının stabil hale geldiği görülmüştür. Çalışmamızda elde edilen sonuçlardan aerobik kompostlamının anaerobik kompostlamaya göre daha avantajlı olduğu sonucuna varılmıştır. İşletim problemleri, atıkların stabil hale gelmesinin gecikmesi, koku problemleri anaerobik kompostlamanın dezavantajları olduğu görülmüştür. Anahtar kelimeler : Aerobik kompostlana, anaerobik kompostlama, şeker pancarı yaprağı, arıtma çamurları, şarap fabrikası atıkları.

m ABSTRACT AEROBIC AND ANAEROBIC COMPOSTING OF THE SOME WASTES WITH THE TREATMENT SLUDGE PhD Thesis Ubeyde İPEK Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 2001, Page : 95 The various composting methods were developed to minimize environmental pollution which caused by recycling wastes. Compost usage is effective on plant growth, in removing of pathogens, in changing of physical characteristics of soil. It was known that compost has sufficient nutrient and also increase plant quality. In this study, composting of various wastes and chemical and biological characteristics of composts were investigated. Composting of treatment sludge with wine wastes, straw and sugarbeet wastes were investigated. For this purpose, wastes were mixed in various combinations according to C/N ratio. Wastes were composed for 52 days and 108 days in aerobic and anaerobic compost reactors, respectively. According to maturity and usage of compost, the highest efficiency was determined in sugarbeet waste, straw, treatment sludge composition. Composition of sugarbeet wastes, straw, treatment sludge was became stable according to C/N ratio after aerobic and anaerobic composting. Wine wastes-sugarbeet wastes-treatment sludge and wine wastes-treatment sludge became stable in aerobic composting. But these compositions didn't become stable in the study period of anaerobic composting. C/N ratios of all products of aerobic composting were approximately decreased to 15. pH of all composts were increased after aerobic and anaerobic composting periods. Aerobic reactorIV and anaerobic reactor with sugarbeet waste-straw-treatment sludge had a cellulose lost of 40% and 46%, respectively. Cellulose values of wine wastes-sugarbeet wastes-treatment sludge combination were decreased 25.4% and 13% in aerobic compost and anaerobic compost, respectively. Cellulose values of wine wastes-treatment sludge combination were decreased 43% and 18% in aerobic compost and anaerobic compost, respectively. Heavy metal concentrations of composts were below standards when compared with heavy metal concentration limits of various countries. In aerobic composting, it was determined that the volatile solid matter, total carbon, cellulose, radioactive degradation were based on first- order kinetic. It was seen that all wastes became stable in aerobic composting, although only sugarbeet waste-straw-treatment sludge combination became stable in anaerobic composting. It was thought that aerobic composting was more advantage according to anaerobic composting as a result of our study. Operation problems, being late of stabilization of wastes, odor problems were disadvantages of anaerobic composting. Key words : Aerobic composting, anaerobic composting, sugarbeet waste, treatment sludge,, wine factory wastes.
Aerobic and anaerobic composting of the some wastes with the treatment sludge
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering