GÜNÜMÜZ HAFIZLIK KUR'AN KURSLARINDA KIRAAT EĞİTİMİNİN GEREKLİLİĞİ VE PROBLEMLERİ (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - BAYDEMİR, AYŞEGÜL (Fırat Üniveristesi, 2023)
Kur'an-ı Kerim, indirildiği günden bu yana, asli safvetini koruyan, zerre kadar tahrife uğramamış, ilk nazil olduğu haliyle, nesilden nesile ne bir kelime katılıp ne de bir kelime atılmadan gelen, Müslümanlar tarafından doğruluğunu korumak için ve sonraki kuşaklara aktarabilmek için, azami derecede çaba sarf edilen kitaptır. Kur'an eğitim ve öğretiminin daha başarılı olması için; öğreticinin niteliği, uyguladığı yöntemler ve kıraat bilgisiyle ne kadar alakalıysa, eğitimin verildiği ortam da bir o kadar önemlidir. İşte o Kur'an eğitim ortamlarından birkaçı olan Elazığ Hafızlık Kur'an Kursları ile görüşülerek kıraat farklılıkları ve alt dalları eğitim programına dâhil edilebilir mi, ya da hafızlığın neresinde verilmeli, sorularını cevaplamak için Günümüz Hafızlık Kur'an Kurslarında Kıraat Eğitiminin Gerekliliği ve Problemleri (Elazığ İli Örneği) isimli çalışma yapılmıştır. Kıraat farklılıkları, anlam bilgisine dair bilgi ve öğretici görüşlerini alıp, eksikliklerin kapanabilmesi ve donanımlı olabilmek için atılabilecek adımlar belirlenmiştir. Araştırmada ağırlıklı olarak nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup bulgulara genel olarak anket verilerinden çıkan sonuçlarla ulaşılmıştır ve değerlendirilmiştir. Nitel araştırma yönteminin kısmen kullanılmış olduğu ve doküman analizleri, gözlem ve öğretici görüşlerinden faydalanılmıştır. Öncelikle kıraat ilmi ve hafızlık tanımlamalarına yer verilip bunların geçirdiği tarihi seyirleri incelenmiştir. Sonrasında araştırma bulguları ve yorumlara yer verilip sonuç ve önerilerle çalışma tamamlanmıştır. Elazığ'da bulunan yedi Hafızlık Kur'an Kursu, elli öğreticisi ile görüşme ve anket uygulaması yapılmıştır. Bu araştırmalar sonunda ise kıraat ilminin hafızlıkta yer alması gerektiği tespit edilmiştir.

Qur'an; since the day it was downloaded, it is the only book that has preserved its essential purity, has been distorted in the slightest, and has survived to the present day with all its accuracy and soundness. In order for the Qur'an to be more successful in education and training; the environment in which the education is given is just as important as the quality of the instructor, the methods he applies and the knowledge of recitation. Here are some of those Qur'an education environments, Elazığ Hafız Qur'an Courses, can the differences and sub-branches of recitation be included in the training program, or where should it be given in Hafız? (Elazığ Province Example).Kıraat differences, information and instructional opinions about meaning information, and steps to be taken to close the deficiencies and be equipped are determined. In the research, the quantitative research method was mainly used and the findings were generally reached and evaluated with the results from the survey data. The qualitative research method has been partially used and document analysis, observation and instructional views have been used. First of all, the descriptions of kıraat science and memory were included and the historical views that they passed were examined. After that, the research findings and comments were included and the study was completed with the results and recommendations. Interviews and surveys were conducted with seven Hafiz Qur'an Courses and fifty teachers in Elazığ. At the end of this research, it was determined that the knowledge of kıraat should take place in memory.
Kiraat education and problems in contemporary Hafizlik Qur'an Courses (Elazığ province example)
Keywords: Din