Balıkçılık endüstrisinde uygun yem katkı maddelerinin seçimi ve kullanımı - Keleştemur, Gülüzar Tuna (My University, 2023)
Kültür balıkçılığında, kültürü yapılacak türün çevresel isteklerinin sağlanmasının yanında sağlıklı olarak yaşamına devam etmesi için besin madde isteklerinin sağlayan yem ham maddeleri üretim ve yetiştiriciliğin en önemli konudur. Bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmaları ile belirlenmiş olan yem ham maddeleri, balığın türü ve yaşam evresine göre balıklara verilerek balığın büyüme performansı ve verimliliği arttırılmaktadır. Yemler, balığın büyüme ve üreme ihtiyaçlarını karşılayacak hayvansal ve bitkisel kaynaklı besin maddeleri ile doğal veya sentetik katkı maddelerini de içerecek şekilde ilave edilerek yemler formüle edilirler. Balığa uygun olan içerikte hazırlanan yemler rasyon olarak ifade edilmekte ve balık için günlük besin maddelerini ihtiva etmektedir. Balık türlerinin yem veya rasyonları farklı içerikte olup toz, pelet, granül olarak isimlendirilen formlarda hazırlanmaktadır. Yeme fonksiyonellik kazandırılması, yemi iyileştirici ve yemin kalitesi arttırıcı yeni yem maddelerinin ve yem katkı maddelerinin farklı formülasyonlar ile yeme katılması kültür balıkçılığını bir adım daha öne taşımaktadır.
Keywords: Sağlık; balık besleme; yem katkıları; fonksiyonel yem