DİYABETLİ HASTALARDA YÜZEYEL MANTAR ENFEKSİYON ETKENİ OLARAK SAPTANAN DERMATOFİT VE MAYALARIN TİPLENDİRİLMESİ, MAYALARIN ANTİFUNGAL DUYARLILIKLARININ BELİRLENMESİ - YILDIZ, FATİME (Fırat Üniveristesi, 2010)
Diyabetes mellitus (DM) kronik hiperglisemi, karbonhidrat ve yağ metabolizması bozuklukları ile seyreden bir hastalıktır. Diyabetik hastaların %30'undan fazlasında hastalıkları süresince herhangi bir tipte deri tutulumuna rastlanır. Diyabet hastalarında yüzeyel deri enfeksiyonları arasında en sık rastlanan enfeksiyonlar dermatofitozis ve kandidiyazistir.Bu çalışmada, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Mikoloji Laboratuarında incelenmek üzere, Dahiliye Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Polikinliği ve/veya yataklı servisinde 2009-2010 yılları arasında diyabet tanısı ile takip edilen, yüzeyel mikoz şüpheli toplam 80 diyabetli hastadan 130 adet deri ve tırnak kazıntı örnekleri alınmış ve mikolojik olarak incelenmiştir.Klinik örneklerde; direkt mikroskobik inceleme, mikolojik kültür, konvansiyonel tanı yöntemleri, mayaların tanımlanması için API ID32C (VİTEK, Biomerieux, France) kiti ve Candida spp. suşlarında vorikonazol ve flukonazole diskleri kullanılarak CLSI kriterlerine göre disk difüzyon antifungal duyarlılık testi uygulanmıştır.Mikoz şüphesiyle alınan 130 klinik örneğin 89 (%68)'unda direkt mikroskobik inceleme pozitif bulunurken, 41 (%32)'inde negatif olarak saptanmıştır. Örneklerden yapılan mikolojik kültürün 78 (%60)'inde üreme saptanırken, 46 (%35)'ın da üreme saptanamamış ve 6 (%5) kültürde ise kontaminasyon saptanmıştır.Üreme saptanan 78 örneğin 28 (%36)'inde Trichophyton rubrum, 3 (%4)'ünde Trichophyton mentagrophytes, 11 (%14)'inde Trichophyton rubrum + Candida spp.,2 (%3)'sinde Trichophyton mentagrophytes+Candida spp., 5 (%6)'inde Trichophyton rubrum+Trichophyton mentagrophytes ve 29 (%37)'unda ise Candida spp. üremiştir.Üreyen 29 Candida spp.'nin, 16 (%55)'sı Candida albicans, 7 (%24)'si Candida sake, 4 (%14)'ü Candida parapsilosis ve 2 (%7)'s Candida krusei üremiştir. 29 Candida spp. suşundan yapılan antifungal duyarlılık testi sonucunda, flukonazole en fazla direnç Candida parapsilosis (%100) ve Candida sake (%72) türlerinde saptanırken, vorikonazole direnç yine en fazla Candida parapsilosis (%25) ve Candida sake (%14) türlerinde saptanmıştır.Sonuç olarak, risk faktörleri göz önüne alınarak diyabetli hastalarda yüzeyel deri enfeksiyonlarının oluşmasını önlemek için gerekli koruyucu önlemlerin alınması gerektiği, enfeksiyon etkeninin saptanarak özellikle yine bu grup hastalarda gelişen kandidiyazislerde tedavilerinin yapılmadan önce antifungal duyarlılık testlerinin yapılarak uygun antifungal ilaçla tedavi edilmesinin büyük önem taşıdığı kanısına varılmıştır.

Diabetes mellitus (DM) is a disease characterized by chronic hyperglycemia, carbohydrate and fat metabolism disorders. More than 30% of diabetic patients have a skin involvement of any type during the course of their illness. In diabetic patients, the most common infections among superficial skin infections are dermatophytosis nd candidiasis.In this study, to be examined in Firat University Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Mycology Laboratory, between 2009-2010, 130 pieces of skin and nail scrapings were taken from a total of 80 diabetic patients with suspected superficial mycosis in Department of Internal Medicine, Department of Endocrinology polyclinic and/or the inpatient ward and the samples were examined mycologically.In the clinical samples, direct microscopic examination, and mycological culture, conventional diagnostic methods and for the identification of yeasts API ID32C (MiniApi, Biomerieux, France) kit and, disc diffusion antifungal susceptibility tests were applied according to CLSI criteria using voriconazole and fluconazole discs on Candida spp. strains.While direct microscopic examination was positive in the 89 (68%) cases of 130 clinical samples which were taken with suspicion of mycosis, in 41 (32%) cases it was found to be negative. Growing detected in 78 (60%) of mycological cultures of the samples, no growth detected in 46 (35%) and contamination was found in 6 (5%) of the cultures.Trichophyton rubrum in 28 (36%) of 78 culture positive samples, Trichophyton mentagrophytes in 3 (4%) of the cases, Trichophyton rubrum and Candida spp. in 11 (14%) cases, Trichophyton mentagrophytes and Candida spp. in 2 (3%) cases, Trichophyton rubrum and Trichophyton mentagrophytes in 5 (% 6) cases and Candida spp. in 29 (37%) cases were isolated.Out of isolated 29 Candida spp., 16 (55%) were Candida albicans, 7 (24%) were Candida sake, 4 (14%) were Candida parapsilosis and 2 (%7) were Candida krusei. The results of antifungal susceptibility testings indicate while the most resistant strains to fluconazole were Candida parapsilosis (%100) and Candida sake (%72), the most resistant strains to voriconazole were again Candida parapsilosis (%25) and Candida sake (%14).As a result, by taking into account of the risk factors, it is concluded that the protective precautions are necessary to prevent superficial skin infections in patients with diabetes and detecting the infectious agent, testing antifungal susceptibility and treating with an appropriate antifungal drug before the treatment of candidiasis that develops especially in again this group of patients have great importance.
Typology of yeasts and dermatophyte that are identified as the cause of superficial infection in patients with diabetes, determination of antifungal susceptibility of yeasts
Keywords: Mikrobiyoloji