Doğu Anadolu fay sistemi boyunca gelişen kuvaterner mafik alkali volkanizmasının petrojenezi ve tektonik konumu, Güneydoğu Anadolu Orojenik Kuşağı (Elazığ) - Beyarslan, Melahat; Ertürk, Mehmet Ali; Rizeli, Mustafa Eren; Sar, Abdullah (My University, 2022)
Bu çalışma ile Elazığ Bölgesinde yüzeyleyen Kuvaterner volkanik kayaçlarının inceleme sonuçları verilmiştir. Sol yönlü doğrultu atımlı Doğu Anadolu Fay Zonu (EAFZ) Türkiye’nin en önemli faylarından birisidir. Elazığ bölgesinde EAFZ boyunca mafik alkali özellikte volkanik kayaçlar yüzeylemektedir. Bu volkanik kayaçlar, yüksek LILE ve HFSE içeriklerine ve düşük LILE/HFSE oranlarına (Ba/Nb=2.28-10.7) ve düşük 87Sr/86Sr (0.703149-0.703915) ve yüksek 143Nd/144Nd (0.512751-0.512895) oranlarına sahiptirler. Kimyasal bileşimleri levha içi magmaların bileşimlerine benzemektedirler. Yüksek Nb (34-76.6 ppm), ve Nb/La oranları (>1.0) gösterirler. Nb/La oranları lavların kirlenmemiş veya çok az kirlenmiş olduğunu belirtmektedir. Pozitif Sr anomalisi ve Eu anomalisinin olmaması plajiyoklasların esas fraksiyonlaşma mineral fazı olmadığını belirtir. Farklı veriler Harput volkanitlerinin spinel lerzolitin düşük derecede kısmi ergimesi (~%0.4-4) ile Doğu Anadolu Fay Zonu’na ait fay sistemlerinin kesişme noktalarında oluşmuştur.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Alkali volkanizma; kuvaterner; Doğu Anadolu Fay Zonu; Elazığ