MİLLİ PARKLARDA BÖLGELEME VE PLANLAMA: CİLO VE SAT DAĞLARI MİLLİ PARKI (HAKKARİ) ÖRNEĞİ - Uçar, Mehmet; Arslan, Handan (My University, 2024)
Bütün dünyada ve ülkemizde korunması ve gelecek nesillere aktarılması gereken doğal varlıklar, beşerî faaliyetler sonucunda ciddi bir tahribat ve hızlı bir yok oluş ile karşı karşıyadır. Doğal alanların tahribatı, insanları bu alanların korunmasıyla ilgili çalışmalar başlatmasına neden olmuştur. Doğal varlıkların korunması ile ilgili çeşitli tedbirler bulunsa da bunların en önemlilerinden biri “Milli Park” statüsüdür. Millî parkların sürdürülebilir bir biçimde kullanılması ve ortak miras mantığıyla gelecek nesillere aktarılması için bölgeleme ve planlama faaliyetleri önem taşımaktadır. Ülkemizde doğal varlıkların korunmasıyla ilgili ilk yasa 31 Ağustos 1956 tarih ve 6831 sayılı Orman Kanunu ile çıkarılmıştır. Cilo ve Sat Dağları (Hakkâri) 25 Eylül 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı’nın 3017 sayılı kararı ile milli park olarak ilan edilmiştir. Bu çalışmanın amacı; Cilo ve Sat Dağları Millî Parkı’nda yapılan planlama ve bölgeleme çalışmalarının milli parkın mevcut kaynak rezervlerine uygunluğunu coğrafi bakış açısı ile incelemektir. Bu amaç doğrultusunda literatür taraması ve arazi çalışmaları yapılmış; elde edilen bilgiler ile milli park alanındaki mevcut uygulamalar karşılaştırılarak analiz edilmiştir.
Keywords: Milli Park; Sürdürülebilir Turizm; Planlama; Cilo ve Sat Dağları; Bölgeleme