TİYADİAZOL TÜREVİ SCHİFF BAZI LİGANDLARIN KOMPLEKLSERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - TURAN, NEVİN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışma dört basamaktan oluşmaktadır. Birinci basamakta, deneysel kısımda belirtildiği gibi 2-amino-5-(2-amino-1,3,4-tiyadiazolil)-1,3,4-tiyadiazol (1) bileşiği literatüre uygun olarak sentezlenmiştir. Daha sonra 2-amino-5-(2-amino-1,3,4-tiyadiazolil)-1,3,4-tiyadiazol ile salisilaldehitin reaksiyonu sonucu N-[5?-amino?2,2?-bis(1,3,4-tiyadiazol)-5-il]-2-hidroksibenzaldehit imin (L1H) ligandı elde edilmiştir. İkinci basamakta, hazır olarak temin edilen 2-amino-5-etil-1,3,4-tiyadiazol bileşiği tereftalaldehit ile reaksiyona sokularak N-(5-etil-1,3,4-tiyadiazol-2-il)tereftalaldehit imin (L2) ligandı sentezlenmiştir. Üçüncü basamakta ise 5-nitrofenil-1,3,4-tiyadiazol-2-amin ve tereftalaldehitin reaksiyonundan N,N?-bis[5-(4-nitrofenil)-1,3,4-tiyadiazol-2-il]tereftalaldehitdiimin (L3) ligandı sentezlenmiştir. Son basamakta, bu ligandlar (L1H, L2, L3) ile CoCI2.6H2O, CuCI2.2H2O, NiCI2.6H2O, CdCI2.H2O, ZnCI2, MnCI2.4H2O ve FeCI2.6H2O metal tuzlarının reaksiyonu sonucu kompleksler sentezlenmiştir.Önerilen yapılar L1H'ın Fe(II), Co(II), Zn(II) ve Cd(II) kompleksleri için oktahedral, Ni(II) kompleksi için tetrahedral ve Cu(II) kompleksi için kare düzlemdir. Bütün L2 komplekslerinin yapıları oktahedraldir. L3'ün Co(II) ve Cu(II) kompleksleri tetrahedral iken Mn(II), Fe(II) ve Ni(II) kompleksleri için oktahedral yapı önerilmiştir.Sentezlenen ligand ve komplekslerin yapıları IR, 1H-NMR, elementel analiz, magnetik süsseptibilite, UV-Vis. ve termogravimetri-diferansiyel termal analiz (TGA- DTA) yöntemleri kullanılarak karakterize edilmiştir.

This study has been occured in four stages. In the first stage, the 2-amino-5-(2-amino-1,3,4-thiadiazole-yl)-1,3,4-thiadiazole (L1) compound, as stated in the experimental section was synthesized according with literature. Then, the N-[5?-amino?2,2?-bis(1,3,4-thiadiazole)-5-yl]-2-hydroxybenzaldehyde imine (L1H) was obtained by the reaction of 2-amino-5-(2-amino-1,3,4-thiadiazoleyl)-1,3,4-thiadiazole (L1) and salicylaldehyde. In the second stage, the N-(5-ethyl-1,3,4-thiadiazole-2-yl)terephthalaldehyde imine (L2) compound was synthesized by the reaction terephthalaldehyde and 2-amino-5-ethyl-1,3,4-thiadiazole, which provided from the chemical company. In the third stage, the N,N?-bis[5-(4-nitrophenyl)-1,3,4-thiadiazole-2-yl]terephthalaldehydediimine (L3) compound was synthesized by the reaction 5-nitrophenyl-1,3,4-thiadiazole-2-amine and terephthalaldehyde. In the last stage, the complexes were synthesized by the reaction of these ligands (L1H, L2, L3) with CoCI2.6H2O, CuCI2.2H2O, NiCI2.6H2O, CdCI2.H2O, ZnCI2, MnCI2.4H2O and FeCI2.6H2O metal salts.The suggested structures for the L1H complexes of Fe(II), Co(II), Zn(II) and Cd(II) are octahedral, for the Ni(II) complex is tetrahedral and for the Cu(II) complex is square-planar. The structures all of the L2 complexes are octahedral. Octahedral structures are suggested for the Fe(II), Ni(II) and Mn(II) complexes, whereas the Co(II) and Cu(II) complexes of the L3 are tetrahedral.The structure of synthesized ligands and their complexes were characterized by using IR, 1H-NMR spectra, elemental analysis, magnetic susceptibility, UV-Vis. and thermogravimetry-differential thermal analysis (TGA-DTA).
Synthesis and characterization of complexes of schiff base ligands thiadiazole derivative
Keywords: Kimya