Klinisyenlerin Gözüyle Anatomi Eğitimi: Anket Çalışması - Akkoc, Ramazan Fazıl; Aksu, Feyza; Kavaklı, Ahmet; Ogeturk, Murat (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmada dahili ve cerrahi tıp branşlarında çalışan öğretim üyeleri ile araştırma görevlilerine aldıkları anatomi eğitimleri ve klinik çalışmalarında\ranatomiye gereksinim düzeylerini belirlemek için anket uyguladık. Bunun yanı sıra, anatomide kadavranın önemine bakışları ve kliniklerinde\reğitim gören stajyer ve intern öğrencilerin anatomi bilgi düzeyleri ile ilgili görüşleri alınarak mezuniyet öncesi verilen anatomi eğitimine mezuniyet\rsonrası perspektifi belirlemeyi ve yapacağımız değerlendirme ile tıp eğitimine katkı sunmayı amaçladık.\rGereç ve Yöntem: Bu çalışma, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde aktif olarak çalışan 150 klinisyene (%46,7’si araştırma görevlisi ve\r%53,3’ü öğretim üyesi; %41,4’ü cerrahi ve %58,6’sı dahili branş) 18 sorudan oluşan anket formu uygulanarak yapıldı.\rBulgular: Klinisyenler, anatominin tıp eğitiminin temelini oluşturduğunu, kadavranın anatomi eğitiminde hala vazgeçilmez olduğunu, uzmanlık\reğitiminde alan bazlı anatomi eğitiminin olması gerektiğini bildirdiler.\rSonuç: Donanımlı bir hekim yetişebilmesi için tıp fakültelerine daha fazla kadavra temininin sağlanması gerektiği düşüncesindeyiz. Bunun yanında\rcerrahi branşlarda, anatomi bilgisinin güncel ve daha kalıcı hale getirilebilmesi amacıyla uzmanlık eğitimine anatomi rotasyonlarının eklenmesinin\rfaydalı olacağı kanaatindeyiz.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Anatomi ve Morfoloji