EĞİTSEL VERİ MADENCİLİĞİ İLE İLGİLİ 2006-2016 YILLARI ARASINDA YAPILAN ÇALIŞMALARIN İNCELENMESİ - Tekın, Ahmet; Öztekin, Zeynep (My University, 2018)
Veri madenciliği mevcut verileri analiz etmede, ilişkileri çıkarmada ve eldeki verilerden anlamlı bilgiler ortaya çıkarmada kullanılan bir tekniktir. Veri madenciliği sayesinde elle açığa çıkarılması zor olan ve zaman alan gizli bilgiler daha kolay bir şekilde açığa çıkarılmaktadır. Bu sebeplerle günümüzde veri madenciliğine yönelik araştırmaların sayısı artmıştır. Veri madenciliği birçok alanda olduğu gibi eğitim alanında da kullanılmaktadır. Eğitim sistemleriyle ilgili araştırmaların artmasıyla Eğitsel Veri Madenciliği alanına yönelen bir araştırma topluluğu ortaya çıkmıştır. Eğitim alanında; öğrencilerin öğrenme davranışları, öğretim, rehberlik, yönetim, öğrencilerin başarı durumları, okuldan ayrılma nedenleri, seçmeli ders seçimleri gibi çalışmalara alanyazında rastlanmıştır. Bu çalışmada 2006-2016 yılları arasında eğitsel veri madenciliği ile ilgili yayınlanmış olan çalışmalar incelenmiştir. Eğitsel veri madenciliği alanı ile ilgili yayınların yer aldığı düşünülen yedi farklı veritabanındaki makaleler, belirlenen ölçütler kapsamında taranmıştır. İncelenen çalışmalar, yayın yılı, araştırma konusu, veri türü, çalışma grubu, veri toplama araçları vb. ölçütlere göre betimsel istatistikî yöntemlerle analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, çalışmaların çoğunun araştırma konusu literatür taraması ve akademik başarıdır. Yine araştırma bulgularına göre, çalışma grubunu çoğunlukla üniversite ve lise öğrencilerinin oluşturduğu görülmektedir. Elde edilen sonuçların gelecek çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları