FARKLI AGREGA VE BİTÜMLE HAZIRLANAN SICAK KARIŞIM ASFALT NUMUNELERİNİN KURU VE ISLAK KAYMA DİRENÇLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - KÜÇÜK, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada Aşınma Tabakası Tip-2 dizayn sistemi dikkate alınarak farklı bağlayıcı ve agregaların farklı bitüm oranları ile hazırlanmış sıcak karışımlarının cilalanma dayanımları karşılaştırılmıştır. B70/100 ile B160/220 bitümlü bağlayıcıların %5, %5,5 ve %6 oranları ile kalker, bazalt ve dere agregalarının bir araya gelmesiyle hazırlanan bitümlü sıcak karışımlara cilalanma deneyi uygulanmıştır. Hazırlanan bitümlü sıcak karışımların 2 yüzeyi yaş ve kuru olarak 3 kez cilalanma testine tabi tutulmuş ve ortalama alınarak cilalanma performansına ulaşılmıştır. Bütün deney sonuçları değerlendirildiğinde kuru cilalanma performansı olarak % 6 oranında B70/100 bitüm ve bazalt agregası kullanılarak hazırlanmış sıcak karışımın, yaş cilalanma performansının en yüksek olduğu ve %5,5 oranında B160/220 bitüm ve dere agregası kullanılarak hazırlanmış sıcak karışımın cilalanma performansının en yüksek olduğu belirlenmiştir.

In this study, considering the Wear Layer Type-2 design system, polishing strengths of hot mixtures prepared with different bitumen ratios of different binders and aggregates were compared. Polishing test was applied to bituminous hot mixtures prepared by combining 5%, 5,5% and 6% of B70 / 100 and B160 / 220 bituminous binders with limestone, basalt and stream aggregates. The two surfaces of the prepared bituminous mixtures were subjected to 3 times wet and dry polishing test and average polishing performance was reached. When all the test results were evaluated, It has been identified, it was found that the hot mixture prepared by using B70 / 100 bitumen and basalt aggregate at the rate of 6% as dry polishing performance had the highest wet polishing performance and the highest polishing performance of the hot mixture prepared by using B160 / 220 bitumen and stream aggregate at the rate of 5.5%.
Comparison of dry and wet ship resistance of hot mix asphalt samples prepared by different aggregate and bitumen
Keywords: İnşaat Mühendisliği