Faz Değiştiren Madde Olarak Nano Katkılı Stearik Asit ve Palmitik Asidin Termofiziksel Özelliklerinin İncelenmesi - Üregen, Taylan Gazi; Aksoy, Gamzepelin; Koca, Ahmet (My University, 2019)
Günümüzde faz değiştiren maddeler ısı depolama sistemlerindeki mühendislik uygulamalarında yaygın olarakkullanılmaktadır. Bu maddeler, ısıl sistemlerde, ısıl enerji depolama elemanı olarak tercih edilirler. Isı depolama sistemleriningeliştirilebilmesi için, faz değiştiren maddelerin seçimi ısı transfer mekanizmasına ek olarak önemli bir rol oynamaktadır. Fazdeğiştiren maddelerde nano parçacık katkısının termofiziksel özelliklerin iyileştirilmesinde önemli bir etkisi vardır. Buçalışmada, faz değiştiren maddelerden olan Stearik asit ve Palmitik asit kimyasallarına ağırlıkça %1, %3, %5, %10 oranlarındaGrafit nano parçacığı eklenmiştir. Hazırlanan karışımların termofiziksel özellikleri belirlenmiştir. Hazırlanan homojenkarışımların, saf Stearik asit ve Palmitik aside göre ısıl iletkenlik değerlerinde artma, gizli ısı değerlerinde azalma görülmüştür.En yüksek ısıl iletkenlik artışı Stearik asit-%5 Grafit karışımında %89, Palmitik asit-%10 Grafit karışımında ise %64 olaraktespit edilmiştir.
Keywords: Nanobilim ve Nanoteknoloji; Termodinamik; Kimya; Uygulamalı; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Fizikokimya; Mühendislik; Kimya