TÜRK EMNİYET TEŞKİLATI'NIN KURULUŞ VE GELİŞMESİ (1845-1920) - KARABÖRK, İDRİS (Fırat Üniveristesi, 1997)
YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRK EMNİYET TEŞKİLATININ KURULUŞ VE GELİŞMESİ (1845 - 1920) İdris KARABÖRK FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANA BİLİM DALI 1997, Sayfa : 202 Ne zaman İnsanlar birlikte yaşamaya başlamış, birlikte yaşamayı düzenleyen, iş birliği ve dayanışmayı amaçlayan kurallar ortaya koymuşlar, işte o zaman kurallara uymama başka bir deyimle suç mefhumu da birlikte ortaya çıkmış, aynı şekilde kuralların toplum adına koruma ve kollama ihtiyacıda kendiliğinden doğmuş, bu amaçla değişik isimler adı altında teşkilatlar kurulmuştur. Bilinen ilk Türk Devletlerinden beri toplum düzenini korumak ve kollamak için her zaman belli bir kuvvet istihdam edilerek hazır bulundurulmuştur. Bu araştırmada; Türk Devletlerinde Kamu düzenini koruyan ve kollayan, bu günkü manada Polisin görevini yerine getiren görevliler üzerinde durulmuş ve Emniyet Teşkilatı için ilk defa Polis tabirinin kullanıldığı 1845 yılından itibaren Emniyet Teşkilatının geçirdiği evreler ve bu Teşkilat için yapılan yenilikler incelenmiştir. Ayrıca 1845-1920 yılları arasında Emniyet Teşkilatı ile ilgili yapılan yeni düzenleme ve getirilen yeniliklere dair Kanun, Nizam, Tüzük, Genelge ve Talimatnameler bu araştırmada verilmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Zaptiye, Zabıta, Polis, Karakol, Başbuğ, Subaşı, Ases, Yasakçı, Teşkilat, Kanun, Nizam, Tüzük, Kuruluş, Gelişme, Yenilik.

SUMMARIZE THE THESIS OF POSTGRADUTA TURKISH SECURITY ORGANIZATION'S ASSEMLİNG AND DEVELOPING (1845-1920) İdris KARABÖRK FIRAT UNIVERSITY THE ENSTİTUTE OF SOCIAL SCÎENLES MAİN SKİENLE BRANCH OF HISTORY 1997, Page : 202 The People have done some rules vhen they had begun to live together. The rules hadn't been a beyed to the rules by the some people. The organizations had established in order to arrenge some rules İn tihs inves tigation who has cared to the puplic arder. And how we have came this days since 1945. And I wanted to write law, arrengment, regulations, circuler in Turkish security organization between 1845- 1920. Key Words : Police, Police station, commender-in-chief, police superintendent, develoment, newsness, law arrangement, regulations, circular.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kamu Yönetimi; Public Administration; Tarih; History