AA 2024 /AA 7075 ALÜMİNYUM ALAŞIMLARININ SÜRTÜNME KAYNAĞINDA İŞLEM PARAMETRELERİNİN BURULMA DAYANIMINA ETKİSİ - UNAY, CEBRAİL (Fırat Üniveristesi, 2024)
Alüminyum alaşımlarının genel özelliği; hafif olması, işlenebilir olması korozyon direncinin yüksek olması, yüksek dayanıma sahip olması gibi özelliklerinden dolayı; uçak gövdelerinde ve kanatlarında, otomotiv endüstrisinde, inşaat sektöründe, gıda ve ilaç sektöründe yaygın olarak kullanılmakta ve giderek kullanım alanları çoğalmaktadır. Sürtünme kaynağı, biri sabit diğeri hareketli iki parça ara yüzeylerinde, mekanik olarak oluşturulan sürtünme yoluyla üretilen mekanik enerjinin termal enerjiye dönüştürülmesiyle elde edilen sıcaklıktan yararlanarak, eksenel basınç altında parçaların birleştirilmesiyle yapılır. Sürtünme kaynağı için önemli parametreler bulunmaktadır. Bunlar; 'sürtünme süresi, sürtünme basıncı, yığma süresi, yığma basıncı ve dönme hızıdır'. Birçok malzeme çiftleri bu yöntemle birleştirilebilir. Bu çalışmada; çapı 12 mm olan AA 2024 ve AA 7075 alüminyum alaşım çubuklarının sürtünme kaynağı ile birleştirilebilirliği incelenmiştir. Ayrıca sürtünme kaynak işlem parametreleri değiştirilerek kaynak yapılmış ve mikro yapı ve mekanik özellikleri incelenmiştir. Yapılan incelemeler neticesinde; AA 2024 ve AA 7075 malzemelerinin sorunsuz olarak birleştiği ve kullanılan parametrelerin birleşme kalitesinde önemli etkiye sahip olduğu vurgulanmıştır.

Due to the general characteristics of aluminum alloys: lightness, machinability, corrosion resistance and high strength, they are widely used especially in aircraft fuselages, aircraft wings, automotive industry, construction industry, food and pharmaceutical industries, and their usage areas are increasing. Friction welding involves joining parts under axial pressure by utilizing the heat obtained by converting the mechanical energy produced by mechanically generated friction into thermal energy at the interface of two parts, one stationary and the other moving. Rotation speed, friction time, deposition pressure and deposition time are important parameters in the friction welding method. In this study; the join ability of AA 2024 and AA 7075 aluminum alloy bars with a diameter of 12 mm by friction welding was examined. In addition, welding was done by changing the friction welding process parameters and its microstructure and mechanical properties were examined. As a result of the investigations; It has been emphasized that AA 2024 and AA 7075 materials are joined without any problems and the parameters used have a significant effect on the joining quality.
Effect of process parameters on torsional strength in friction welding of AA 2024 / AA 7075 aluminum alloys
Keywords: Makine Mühendisliği