32 NUMARALI VE 1707-1710 TARİHLİ HAZİNE-İ HÜMÂYÛN MASRAF DEFTERİNİN TRANSKRİPSİYONU VE DEĞERLENDİRİLMESİ (VRK. 1-32) - UŞENGÜL, DİLEK (Fırat Üniveristesi, 2022)
H. 1118-1122/ M. 1707-1710 tarihli Hazine-i Hümâyûn Masraf Defteri, çeşitli yollarla ve padişah haremlerine, valide sultana nevruziye takdim eden hekimbaşı, haracbaşı ve kehhalbaşıya, terfi eden enderunlulara gerek acemilik ve gerek senelik verilen ve hariçten satın alınan eşyaya ve ihsanlara sarf edilen çeşitli harcamaları içermektedir. Bu nedenle bu tarihler arasında Hazine-i Hümâyûn'da yapılan çeşitli harcamalara ulaşmak mümkündür. Bu çalışmada 32 numaralı Masraf Defteri'nin ilk 32 varakının transkripsiyonu ve belge özetleri hazırlanmıştır. Ayrıca belgelerden elde edilen bilgiler ışığında sistematik değerlendirmeler yapılmıştır. Böylelikle defterdeki bilgilerin araştırmacılar için daha kullanılır bir hale getirilmesi sağlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Hazine-i Hümâyûn, Masraf Defteri, Arşiv

Hazine-i Hümayun Expense Book dated H. 1118-1122 / M. 1707-1710, It includes various expenditures for the chief physician, pilgrim and ophthalmologist who presented Nevruziye to the sultan's harems, the sultan's mother in various ways, the promoted people of enderun, both for inexperience and annually, and for the goods and gifts purchased from abroad. Therefore, it is possible to reach various expenditures made in the treasury between these dates. In this study, transcription and summaries of the foil 32 leaves of the Expense Book number 32 were prepared. In addition, systematic evaluations were made in the light of the information obtained from the documents. Thus, the information in the notebook was made more usable for researchers. Keywords: Ottoman Empire, imperial treasury, expense book, archive.
Transcription and evaluation of the 32 numbered and 1707-1710dated Imperial Treasury Expence Book (1-32. leafs)
Keywords: Tarih