Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesinin Doğal Ortam Özelliklerinin Terör Faaliyetleri ve Sınır Güvenliği Açısından Değerlendirilmesi - Sengün, Mustafa Taner; Boyraz, Zeki (My University, 2008)
Anadolu’nun üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen hiçbir dönemde denizci milletlerin hakimiyetinde olmamıştır. Bilakis kara toplumlarının hakimiyetinde olmuştur. Bu özelliğinin ortaya çıkmasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin fiziki coğrafya özelliklerinin rolü büyüktür. Çünkü denizci milletler engebeli ve dağlık bölgeleri hiçbir zaman yurt edinmemişlerdir. Ayrıca engebeli ve dağlık alanların kıyı şeritlerini de yurt edinmekten kaçınmışlar ve güvenlik açısından hiçbir zaman kendilerine uygun görmemişlerdir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yerşekilleri bakımından önemli farlılıklar gösterir. Doğu Anadolu bölgesi daha engebeli ve dağlık alanlara karşılık gelirken, Güneydoğu Anadolu bölgesi morfolojik açıdan daha sade bir görünüm arz eder. Türkiye’nin iç ve dış güvenliği açısından, bu özellikler dış mihraklarca ülkemizin aleyhine kullanılmış ve zaman zaman ülkenin güvenliğini tehdit eder duruma gelmiştir. Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesinin dağlık ve engebeli olması, arazi yapısının gerek sığınma gerekse komşu ülkeler arasında sızmaların kolay olması nedeniyle tarihten günümüze her zaman problemli bir saha olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi litolojik yapısının mağara ve oyukların oluşmasına uygun olması , bitki örtüsünün meşe türleri açısından zengin olması, teröristlere saklanma ve barınma olanağı sağlayarak teröre elverişli bir imkan oluşturmaktadır. Ayrıca arazinin derin ve sarp vadilerle yarılmış olması ulaşım ve güvenliği engelleyici bir unsurdur. Doğu ve Güneydoğu Anadolu da iklim şartlarına ve yükseltiye bağlı olarak kış aylarında yağışın genellikle kar yağışı şeklinde olması sebebiyle güvenlik operasyonları da zorlaşmaktadır. Bu fiziki coğrafya özellikleri, ulaşım ve güvenlikte de tarih boyunca Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki bazı geçitlerin ve köprülerin önem kazanmasına neden olmuştur.
Keywords: Iklimsel özellikler; bitki örtüsü; topoğrafya; doğu anadolu bölgesi; güneydoğu anadolu bölgesi; sınır güvenliği; terörizm; terörist eylemler; coğrafi özellikler