DİYARBAKIR İLİ BİYOKÜTLE POTANSİYELİ VE ENERJİ ÜRETİMİ - Yıldırım, Ayşegül Mizgin; Koçer, Nılüfer (My University, 2022)
Artan dünya nüfusu, azalan kaynaklar, global ölçekte yaşanan çevre sorunları, fosil yakıtların sınırlı ve tükenmeye\ryakın oluşu enerjinin orta ve uzun vadede ulaşılabilirliğinin azalacağinı göstermektedir. 2015 yılında Birleşmiş\rMilletler Kalkınma Programı kapsamında kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (“SKA”) kapsamındaki\r2030 yılına kadar ulaşılması hedeflenen 17 amaçtan biri “Erişilebilir ve Temiz Enerji” kaynaklarıdır. Temiz\renerjiye adil ve eşitlikli erişim, sürdürülebilir kalkınma ve doğa için, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim bir\rihtiyaç ve zorunluluktur. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında biyokütle enerjisi önemli bir erişilebilir ve temiz\renerji olanağı sunmaktadır.Bu çalışmada dünya genelinden Diyarbakır İli özeline olacak bir kapsamla olası\rbiyoenerji potansiyelinin neden değerlendirilmesi gerektiğine değinilmiş, biyokütle, biyokütle kaynakları ve\rbiyoenerji çevrim teknolojileri tanımlanmış ve Diyarbakır İli ve ilçelerine ait 2019 ve 2020 yıllarındaki hayvansal\rve tarım kaynaklı ortalama kuru biyokütle miktarı ve ısıl değeri hesaplanarak yorumlanmıştır.
Keywords: Isıl Değer; Biyokütle Potansiyeli; Kuru Biyokütle Miktari; Diyarbakır; Yenilenebilir Enerji