FIRAT ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN AKILLI TELEFON BAĞIMLILIĞI VE YABANCILAŞMA DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ - KARADAĞ, BAKİYE (Fırat Üniveristesi, 2024)
Tüm bireylerin sıklıkla kullandığı günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olan akıllı telefonların aşırı kullanımı sonucunda birey üzerinde bıraktıkları etki ve bireylerin bu etki sonucunda yabancılaşma ilişkilerine bakılmaktadır. Araştırma, Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin, "Akıllı Telefon Bağımlılığı" ile "Yabancılaşma" arasındaki bağlantının ilişkisel tarama yöntemi ile açıklanmasını amaçlamaktadır. Akıllı Telefon Bağımlılığı; bireyin içinde bulunduğu her ortamda telefonundan uzaklaşamaması sürekli cep telefonuyla vakit geçirmesi ve içinde yaşadığı anın tadına varamayıp sürekli en güzel anları kaçırması kısaca gerçek hayattan kopmak olarak da nitelendirilebilir. Yabancılaşma ise; birçok bilimsel araştırmacı tarafından farklı şekillerde yorumlansa da temelde kişinin çevre şartlarına aykırı düşmesi ve kendini tanımlayamayıp bir başkasının gözünden kendini ifade etmesidir. Araştırma, Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören 311 öğrenciyi kapsamaktadır. Araştırmada Akıllı Telefon Bağımlılığı yanı sıra, " Yabancılaşma" ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde t-testi, ANOVA testi ve Tukey testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre kadınların yabancılaşma oranının ve akıllı telefon bağımlılığının daha yüksek olduğu görülmektedir. Yabancılaşma oranının kadınlarda fazla olması akıllı telefon bağımlılığından kaynaklandığı söylenebilmektedir. Aynı zamanda yaş değişkeninin akıllı telefon bağımlılığının yaşla ilgili olduğu, yaş arttıkça akıllı telefon bağımlılığın nispeten azaldığı da söylenebilir. Aynı zamanda yabancılaşma seviyesinin yabancılaşma seviyesine etki ettiği, gelir düzeyinin düşmesi yabancılaşmayı artırırken, gelir düzeyinin yükselmesi de akıllı telefon bağımlılığı ile ilişkili olduğu söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Akıllı Telefon, Bağımlılık, Yabancılaşma

The impact of smartphones, which are an indispensable part of daily life that all individuals use frequently, on the individual as a result of excessive use, and the alienation relations of individuals as a result of this impact are examined. The research aims to explain the connection between "Smartphone Addiction" and "Alienation" of Fırat University Faculty of Sports Sciences students with the relational screening method. Smartphone Addiction; The individual's inability to get away from his phone in every environment he is in, constantly spending time on his mobile phone, and not being able to enjoy the moment he lives in and constantly missing the best moments can be described as being disconnected from real life. Alienation is; Although it is interpreted in different ways by many scientific researchers, it basically means that a person goes against the environmental conditions and cannot define himself, but instead expresses himself through the eyes of someone else. The research covers 311 students studying at Fırat University Faculty of Sports Sciences. In addition to Smartphone Addiction, the "Alienation" scale was used in the research. T-test, ANOVA test and Tukey test were used to analyze the data. According to the findings of the research, it is seen that women's alienation rate and smartphone addiction are higher. It can be said that the higher rate of alienation among women is due to smartphone addiction. It can also be said that the age variable of smartphone addiction is related to age, and as age increases, smartphone addiction relatively decreases. At the same time, it can be said that the level of alienation affects the level of alienation, while a decrease in the income level increases alienation, an increase in the income level is associated with smartphone addiction. Key Words: Smartphone, Addiction, Alienation
The relationship between smartphone addiction and alienation levels of Firat University Faculty of sports sciences students review
Keywords: Spor